Всеки ден се чувам с президента Румен Радев, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг на Министерския съвет. Коментарът му е по повод наложеното вето от страна на държавния глава върху част от Закона за извънредното положение.

"Темата на брифинга трябваше да е друга. Но се промениха нещата и ще ви спестя и въпроси. Действително много интересно е това, което се случва и доста неочаквано за мен. Защото от неделя до днес ние сме провели две срещи с Румен Радев - първата е по моя инициатива, второта по инициатива на Румен Радев. Всеки ден му се обаждам и му долагам новото и какво правим, включително и вчера. Той се обади днес да каже за двата мотива, с които връща закона. Разбира се , той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП - точките за спекулата. Понеже аз винаги казвам истината, няма да го спестя това. Дариткова ми се обади и ми каза, че БСП искат да излизат от залата, ако не приемат техните предложения за спекулата. И сега същото казва той", каза Борисов.

"Сега те ни връщат точно тези предложения от зрелия социализъм, когато цитрусите се продаваха отзад. Помним Лукановата и Виденовата зима, когато събориха банките, няколко национални катастрофи... Но приехме тези мерки, за да има консенсус и той каза, че знае. Второто, за което каза, че ще върне закона, е заради думата "невярна информация", като е ясно, че това цели само тези, които изнасят зловредна информация. Днес сутринта видяхте - проф. Костов и проф. Мутафчийски, които имат стара вражда отдавна, се съгласиха да работят заедно в името на народа. Аз говорих и с проф. Мутафчийски, защото искаме всеки, който е професор да се включи. Има нужда от това именно за осмисляне и изработване на последващите мерки, защото никой не знае колко ще продължи тази пандемия. Не искаме да оставим професори и хора, които могат да помогнат, а да чуем тяхното мнение. В съвета ще влязат и председателя зъболекарския съюз. В тази ситуация се ръководим единствено и само от мнението на експертите", сподели още премиерът.

Борисов отново се върна на темата с ветото и заяви, че недоумява как Радев може за ден-два да си промени мнението и да говори различни неща.

"Вие, медиите, видяхте, как в президенството говорихме заедно и как мерките на правтилеството определи като най-добрите в Европа. Италия, Испания, Великобритания дават за пример България. По предписание на щаба ние едно по едно бързо затворих местата, където има струпване на хора. Виждате, че и Великобритания само за няколко дни изпълни всички наши мерки", каза още Борисов.

Той бе категоричен, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите.

Премиерът обясни още, че единственото, за което евентуално ще се използва армията, е да върши работата на полицаи и пожарникари, ако техният състав временно намалее.

"Най-лесно е да отворим резервите на държавата. Но никой не знае колко дълго ще продължи кризата. Нека като видим за колко време ще е тази гадост - 1-2-3 месеца ли ще е? Тогава ще извадим пари за засегнатите", поясни Борисов.

Той коментира и темата с лекарствата, за които се смята, че помагат при лечението на заразени с коронавирус. И бе категоричен, че държавата прави всичко възможно да се сдобием със субстанциите. "Когато това стане, големите ни фармацевтични компании имат готовност да започнат производство", обясни премиерът.

Първата ни задача в тази пандемия е да защитим живота и здравето на хората, каза Бойко Борисов.

Изведнъж сега разни бизнесмени, които се наричат олигарси, искат цялата тежест да падне върху държавата. Започват да искат милиарди левове да се похарчат. Второто след здравето и живота на хората, е нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии. Не е далеч времето, когато пенсиите бяха три долара на месец "и то по време на управление на партията на президента Радев", каза Борисов. До последно ще стискаме да има гарантирани пенсии. Защото никой не може да каже колко ще продължи пандемията.

В болниците имаме 30 души, а се готвим за пик от четири хиляди души, каза премиерът Борисов.

Той изрази недоумение от реакцията на президента Радев и за мотивите за връщането на част от закона за извънредно положение. Той посочи, че управляващите ще извадят предложенията на БСП, които са приети в закона. Ще бъде променена фразата за "невярна информация", за която в закона има рестрикции. Борисов посочи, че армията само ще помага на полиция, пожарникари и медици в овладяването на пандемията.

"Обяснил съм на президента защо така се стискаме - следващия месец бюджетът ще усети разликата и тя ще е огромна. За да се направят на добрите, те казват - "дайте да дадем на всички".

Аз съм отговорен човек, затова бюджетите, затова всичките ни бюджети за тези 3 години сме казвали - расте брутния продукт, имаме стабилен фискален резерв, пада безработицата.

По 200 предпазни шлема на ден правим, не могат да се нарадват докторите, веднага ги даваме да се тестват на първа линия за тези, които са.

Готови пари лесно се харчат, но това е за фронта, за нашите доктори лаборанти", подчерта премиерът.

Никой не знае какво ще се случи в света. Тези, които имат добри активи ги продават, това е притеснително. Бюджетът на ЕС не е приет, а е и с 6 милиарда по-малък. Тази европейска солидарност се разби на пух и прах. Знам прекрасно, че ако не се подпомогне бизнеса престава да работи, но в същото време трябва да се платят заплати, пенсии, социални. 400 - 500 милиона евро могат да се ползват от останалите европейски програми. Европа дава по-малко пари от преди, ако искаш да вземеш пари спри някоя програма и претрансформирай за коронавируса. 

Имаме десет милиарда лева в Държавния резерв - седем милиарда могат да се харчат, три милиарда са Сребърен фонд и за атомната централа, те не могат да се пипат. Ако решим, ние имаме мнозинство, внасяме актуализация на бюджета и ги харчим за един ден. Теглим после още пет милиарда и ги харчим и тях. После идва "Жанвиденовата зима - не искам да съм жив да я гледам", каза Борисов. Ако бяхме безотговорници това ще направим веднага, подчерта той.

Как се върнаха от ски във Франция и сега веднага поискаха ние да извадим парите на хората, за да ги подкрепим, каза Борисов като визираше бизнесмени, които искат защита на техните компании. "Нас кой ни подкрепи като дойдохмена власт - имаше дефицит в бюджета, платихме за американските централи, за АЕЦ "Белене и за Корпоративна търговска банка - забравихме ли го това?" попита Борисов.

Защо служебното правителство на президента Румен Радев не даде пари на медицинските сестри, а ги даде за самолети Грипен. Сега няма армия, защото ако събереш един батальон, той ще се зарази от коронавирус" каза Борисов.

Президентът да си обещава - моята задача е да стискам до край за да оцелеят пенсионерите и държавната система, каза Борисов. Социалните служби се подготвят и ако възрастните хора няма откъде да вземат храна и лекарства, да има кой да им даде. Имаме два милиона пенсионери, дори да са нуждаят 100 хиляди, това е много, каза Борисов.

Не съм чул до тук някой президент на друга държава да е критикувал правителството, което е на война. Да се обединяваме само тогава можем да минем през кризата, заяви Борисов и се обърна към президента "Не пожелавай властта, защото може да стане твоя и тогава какво ще те правим". 

Вицепремиерът Томислав Дончев определи като глупости фалшиви съобщения, че ще бъде ограничена мощността на интернет заради извънредното положение и необходимостта от огромни мощности за комуникация на Националния щаб и властите. Той каза на брифинг в МС, че правителството не контролира интернет, то няма механизми за контрол върху мрежата.

Единственото, което са заявили доставчиците на видеосъдържание е, че ограничават качеството, защото трафикът се е повишил, защото хората си стоят вкъщи и гледат клипове, филми, каза Дончев.