Цацаров призна, че държавното обвинение не е трябвало да започва досъдебно производство срещу Гуцанов.

Пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор допълни, че е напълно обоснован изводът за прекратяване на разследването по акция "Медузите".

"Започнало е нещо по срамен начин и е завършило по срамен начин", коментира Цацаров.

Той посочи, че прокуратурата трябва да се снабди с надлежен превод от френски език на решението на съда в Страсбург, който осъди България да плати 40 000 евро на Борислав Гуцанов заради ареста му при операция "Медузите" през 2010 г.

Цацаров заяви още, че е добре запознат с производството и сега ще подложат на преценка както действията по задържането на Гуцанов, така и свършеното от прокуратурата.

Вчера бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментира, че прийомите и тактиките при ареста на Борислав Гуцанов не са били негов ангажимент, а Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР във Варна трябва да кажат защо операцията е проведена по този начин.

Самият Борислав Гуцанов коментира пред TV, че с операция "Медузите", ГЕРБ са взели управлението на Варна по насилствен начин и до голяма степен са решили изхода от следващите местни избори.

По думите му, тази акция не е била случайна, тъй като по това време той е бил председател и на Общинския съвет на Варна и на Националната Асоциация на председателите на Общински Съвети в България.

"Не може един министър и системата, която има власт, да действат по този начин. Когато има обвиняем не може ли той по нормален начин да бъде извикан и да предявят определени претенции, ако имат такива. Някъде в Европа да се случва нещо подобно?" попита Гуцанов.

Той заяви, че няма да обвинява никой, тъй като съдът в Страсбург се е произнесъл като най-висшата инстанция по тези проблеми.

На въпрос дали е получил извинение от Цветанов за обвиненията, Гуцанов каза, че до момента не е получил такова.


Делото срещу Цветанов

Главният прокурор защити подчинените си по делото срещу Цветан Цветанов, които поискаха отвод на съдията, и каза, че преценката за действията им е била изцяло тяхна. Цацаров не вижда проблем в това, щом е в рамките на закона, съобщи БТА. 

На 10 октомври съдия Димитрина Ангелова, докладчик по делото, си направи отвод по искане на прокуратурата заради публикации в медиите, които я свързваха с един от адвокатите по делото.

Междувременно новият съдия Тони Гетов е насрочил делото за 28 ноември, съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд.

Главният прокурор съобщи още, че предстои бившият премиер Бойко Борисов да бъде разпитан по възобновеното дело за смъртта на бизнесмена Михаил Михов - Мишо Бирата.