Парите е бъдат разходвани чрез бюджета на Министерството на финансите за 2012 г. от средствата, постъпили в БНБ по сметката, в която бяха внесени върнатите от висши държавни служители бонуси, съобщи пресслужбата на кабинета.

През април 27-годишна Станислава Христова бе приета в МБАЛ "Света Марина" с тежък мозъчен кръвоизлив и за спасяването й беше приложен животоспасяващ ендоваскуларен метод на лечение с платинени спирали. Това беше единственият възможен метод за излекуване, без усложнение за плода, но първоначално от болницата отказаха, тъй като процедурата се заплаща от НЗОК, но медицинските изделия са за сметка на пациентите. С решението на Министерския съвет се осигуряват средства за спирали, стентове, емболизационни материали, които тогава бяха използвани спешно за спасяването на бременната жена.

"Много съм благодарен на Министерството на здравеопазването и специално на министър Атанасова, че се погрижи да се отпуснат средства за съпругата ми", коментира пред „Фокус” Мирослав Христов – съпруг на Станислава.
„Съпругата ми вече е в къщи и аз виждам подобрението й, както физически, така и в емоционален аспект. Тя става все по-добре и по-добре. Сигурен съм, че ще се оправи. Надявам се, че в продължение на този случай ще се развиват нещата в по-положителен план в България и държавата да започне да поема лечението на такива случаи”, добави той.

С отпуснатите средства ще бъде продължено и лечението на друга жена - Силвия Петрова, която се лекува в столична болница и също се нуждае от прилагане на животоспасяваща ендоваскуларна процедура. Тя ще бъде приложена на няколко поредни етапа. Родителите й са осигурили заплащането на първата процедура, но нямат финансови възможности за закупуване на медицинските изделия за извършване на спешните и животоспасяващи процедури.

Отпускането на парите от бонусите става възможно, след като през май премиерът Бойко Борисов предложи да бъде отменено решението средствата да бъдат изразходени за ремонт на паметници по повод 100-годишнината от Балканската война. Това стана, след като решението на кабинета да промени първоначалното си решение да отпусне парите за лечение на болни деца, предизвика силна негативна реакция. Става дума за около 600 000 лв.