Това става ясно от последния тримесечен анализ за богатството и дълга на домакинствата в България, подготвен от анализаторския екип на УниКредит Булбанк.
Само преди месец в друг доклад банката прогнозира излизане от кризата и очерта стабилни перспективи пред страната ни.

Увеличаването на финансовите активи с около 945 млн. лв. през второто тримесечие беше движено основно от банковите депозити. Спестяванията на домакинствата в банките са набъбнали с 14% за една година, като към 30 юни възлизат на 32.4 млрд. лв. Спестяванията в пенсионните фондове се увеличиха със 196 млн. лв. през второто тримесечие, благодарение на задължителните вноски, и достигнаха малко над 5 млрд. лв. Животозастрахователните резерви отново допринесоха за ръста в богатството на домакинството. Те достигнаха 628 млн. лв., което е повишение от близо 14% за една година.

В неблагоприятна посока се развиха отново инвестициите, пряко свързани с местния финансов пазар. Вложенията в акции намаляха със 140 млн. лв., а в дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) – с 21 млн. лв.

Общото нетно богатство на домакинствата към 30 юни 2012 г. възлиза на 229 млрд. лв. За сравнение преди година стойността му е била почти същата, но въпреки това за второ поредно тримесечие се отчита ръст. Това се дължи на по-бързия ръст на финансовите активи в сравнение със спада в жилищните имоти.

Общият обем на ипотечните кредити е намалял с 0.5% на годишна база през второто тримесечие на тази година до над 9.3 млрд. лв. Изтеглените ипотечни заеми от небанкови финансови институции се свиват с 12% до 566 млн. лв. към края на юни 2012 г. С близо 27 млн. лв. са намалели и кредитите с ипотеки от банки за последната година. Към края на второто тримесечие техният обем се равнява на 8.8 млрд. лв.