Проверката трябва да установи дали са изплатени работни заплати за положен от миньорите труд, обезщетения за прекратени трудови правоотношения, осигуряване на безплатна храна за работа при специфични условия на труд, както и дали са начислени и преведени дължимите осигурителни вноски по сключените трудови договори, съобщиха от прокуратурата.

Контролният орган - Дирекция "Инспекция по труда" - Кюстендил,  ще извърши и други проверки по спазване на трудовото законодателство и безопасността на труда.

Срокът на възложената проверка е 5 дни, след който незабавно ще бъде предоставен писмен доклад в прокуратурата.

В него трябва да бъдат отразени констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняването им, както и дали са налице основания за санкциониране на виновните лица.

Стачката на миньорите в рудник "Бабино" продължава вече трети ден заради неизплатени заплати и намерението на ръководството на предприятието да извърши съкращения.
Над 100 души са под земята. Останалите работници са пред входа на рудника и продължават да ги подкрепят.

Омбудсманът Мая Манолова днес слезе в мината и заяви, че остава в забоите докато дружеството не изплати заплатите на работниците в рудника. 

Заедно Манолова слязоха и колеги на стачкуващите, които им предоха предложенията, направени от ръководството.

Сред тях бяха: да бъдат дадени ваучерите за март, а до 25 октомври да получат заплатите си за септември. До часове се очаква да им се изплатят и парите за август.

Според договорката, ако тези условия бъдат приети от миньорите окончателно, щяло да се стигне до нотариално заверен договор в присъствието на медии и адвокат, за да се гарантира изплащането на заплатите. Бил е обсъден и оздравителен план за рудника, но миньорите са категорични, че не вярват такъв да бъде приет.

Миньорите обаче са категорични, че няма излязат от забоите на рудника, докато не им се изплати всичко дължимо - ваучерите за храна за 7 месеца, както и заплатите за август и септември, защото смятат, че съдбата на рудник "Бабино" е предрешена - ще последва тази на мина „Черно море“, която бе затворена, а работещите в нея все още не са си получили заработеното.