Лекарският съюз поиска оставката на заместник-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов. Заместник-председателят на съсловната организация д-р Николай Брънзалов каза за БТА, че исканата оставка е заради лекарствената политика, водена през последните месеци, и заради липса на яснота за пътя на лекарствата - от внасянето им в България до получаването им от пациента в аптеките.

В искането на оставката на проф. Гетов няма никакъв политически привкус, подчерта д-р Брънзалов.

От 2019 г. има европейска директива, според която всяка опаковка на лекарство има уникален номер и тя трябва да бъде проследима от момента на произвеждането на медикамента. Сега от лекарите се изисква всичко да бъде електронно, а за всичко останало или няма информация, или няма контрол, допълни той.

По думите на Брънзалов в момента 70 на сто от лекарите не могат да изпълняват професията си в пълния ѝ размер, защото не могат безпроблемно да изписват антибиотици и да лекуват пациентите си.

Ние подкрепяме дигитализацията и въвеждането на е-рецепта, но нейният път, докато пациентът си получи лекарството, да бъде осветлен, а до момента това не е така, допълни той. По думите му за 30 хиляди от изписаните електронни рецепти от средата до края на октомври в Националната здравноинформационна система (НЗИС) не е отбелязано дали пациентът си е взел лекарствата, какво се е случило с тези медикаменти или дали пациентът ще отиде в още няколко аптеки, за да си ги купи. Липсва система за контрол, посочи още лекарят. Д-р Брънзалов припомни, че през последните две години, в които може да се изписват е-рецепти, са изписани над 44 хиляди, но само за хиляда от тях в НЗИС е отбелязано, че са изпълнени. По думите 10 на сто от аптеките не вписват данни в НЗИС.

От Българския лекарски съюз вчера отново настояха да се върне възможността за изписване на антибиотици и на хартиена рецепта, посочвайки, че в страните от ЕС съществуват и двете възможности. Само в Естония не се използва хартиената рецепта, каза д-р Иван Маджаров, председател на съсловната организация. През последните две седмици в централата на съсловната организация постъпват становища от голяма част от регионалните лекарски колегии, с които те подкрепят възстановяването на възможността за изписване на хартиена рецепта.

По време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, състояло се на 23 октомври, председателят на комисията проф. Костадин Ангелов посочи, че най-големият проблем, който се очертава, е невъзможността да се виждат наличностите на лекарствата и предложи на следващо заседание евентуално да се възложи на "Информационно обслужване" АД да разработят национален виртуален аптечен склад.