Българският лекарски съюз отхвърли обвиненията на фармацевтичния бранш, че недостигът на лекарства се дължи на лекарите и обвини за това аптекарите:

За никого не е тайна, че продажбата на лекарства без задължителната за това рецепта е масова практика, пише в позицията на съсловния съюз:

"Колко от българските граждани са получили лекарства в аптека без да носят необходимата за това рецепта? За никого не е тайна, че продажбата на лекарства без задължителната за това рецепта е масова практика. И в тази връзка по темата с презапасяването с лекaрства сме длъжни да поясним: Ролята на аптеките в системата на здравеопазването и на работещите в тях фармацевти е да регулират именно този процес и да не допускат пазаруване на лекарства в големи количества и продажбата на такива без рецепти".

От БЛС посочват, че оправданието, че някой лекар е изписал 7 опаковки от даден антибиотик е несъстоятелно, защото задачата на всеки фармецевт е да прецени, според медикамента и познанията си за него, продължителността на лечението. А в случай, че изписаното количество не отговаря на курса на лечение, той има право да откаже да го отпусне в даденото количество.

"Ролята на фармацевта е да се намеси именно в такива моменти и според своите правомощия да не допуска нарушаване на правилата! И още: При наличие на всички регистрирани у нас медикаменти в складовете на едро отговорността за осигуряването им в аптечната мрежа е на самите аптеки, заявяват от БЛС.