Недостиг на антикоагуланти в аптеките в София, установи проверка на БНР. Оказва се, че проблемът не е от вчера, но заради пандемията от коронавирус количествата от този вид лекарства драстично са намалели. За това сигнализираха потърпевши в социалните медии.

"Аз в продължение на дни никъде не намирах тази терапия в аптеките или имаше отказ, или обяснение, че са пренасочени към болниците и благодарение на много хора и майки, които ми пратиха по няколко бройки, една фармацевтка се свърза с мен и успя да ми осигури последните няколко кутии от аптеката си, в момента имам терапия за следващите 2 месеца", каза Теодора Тодорова.

Инжекциите, за които говори Теодора Тодорова - бременна жена в 5 месец, са с антикоагулант, който не позволява в кръвта да се образуват кръвни съсиреци и тя достига безпрепятствено до плода. Дневно десетки са бременните жени, търсещи антикоагуланти, за да проведат терапията, която прави Теодора, но в аптеките количествата на лекарството са изчерпани.

"Има много жени, които за днес и за утре нямат нито една инжекция и терапията им бива прекъсната", допълни Теодора Тодорова.

Екатерина Топалова, майка на близнаци от Шумен споделя, че е имала същия проблем преди година. Решава да даде гласност и публикува снимка на децата си и подрежда десетки празни инжекции под формата на сърце и публикува снимката в социалните мрежи като зов за помощ и апел повече хора да помогнат на имащите нужда от тези лекарства. Убедена е, че заради пандемията някои са се презапасили с лекарства.

"Хората се страхуват и е нормално да се страхуват, тъй като знаем, че това е нов вирус, с който хората не са все още толкова запознати. Искам да поясня, че тези инжекции не се използват само от жени с тромбофилия, те са много важни за хора, които претърпяват различни операции и след това понякога дори в рамките на цял месец и повече се нуждаят от тези инжекции за разреждане на кръвта. Хора, които са застрашени от тромби по тялото, така че не са само бременните жени. В момента проблемът идва от това, че тези инжекции се купуват само с рецепта, би трябвало никой да не може да си ги купи без рецепта", подчерта Екатерина Топалова.

Междувременно здравният министър проф. Костадин Ангелов след разговор с фармацевтичния сектор съобщи, че има достатъчно лекарства, които се използват за лечение на пациенти с Covid-19, както и че допълнителни количества нискомолекулярен хепарин, необходим за бременни жени, ще бъде разпространен в аптечната мрежа.

"На територията на България имаме достатъчно количества медикаменти и презапасяването е това, което в момента създава усещане за недостиг на определени медикаменти в страната. Това е основният проблем", коментира здравният министър.

До края на деня на сайта на Изпълнителната агенция по лекарства ще бъде публикуван списък на всички аптеки, където ще бъдат разпределени количества от медикаментите.