Няма недостиг на нито един медикамент, който се използва в терапевтичните схеми за лечение на COVID-19, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на фирми - дистрибутори на лекарства и на Изпълнителната агенция по лекарства.

В страната има притеснителни сигнали за недостиг на медикаменти и на нискомолекулярни хепарини за бременни, каза още той и подчерта, че днес търговците на едро ще разпространят допълнителни количества "Хепарин" в аптеките.

Бременните трябва да отидат в аптеката с рецепта и с документ, удостоверяващ генетичното изследване, направено в лаборатория, доказващи нуждата от нискомолекулярен хепарин, допълни още министър Ангелов. По думите му до края на деня, на интернет страницата на ИАЛ ще има списък с аптеките, в които ще се разпространяват нискомолекулярните хепарини.

В страната има достатъчно азитромицин, увери министър Ангелов и обясни, че той в аптеките е с различни търговски наименования. Пациентите, които имат нужда от лечение с антибиотици, хепарини и дексаметазон се лекуват в лечебните заведния, а в тях няма недостиг на медикаменти, подчерта той.

Опасни са самолечението и своеволното пиене на антибиотици, дори може да е опасно за здравето, каза още министър Ангелов по повод появили се в социалните мрежи терапевтични схеми за лечение на коронавирусна инфекция.

Наблюдава се свръхупотреба на антибиотици и това е една от причинита за липсата им в аптеките, каза проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз. Проф.Сербезова призова лекарите да предписват генерични лекарства, тъй като сега има 12 продукта, съдържащи веществото азитромицин.