Близо 100 българи са блокирани на летището в Дубай. Страната беше обхваната от силни дъждове, които предизвикаха наводнения. Аерогарата остана под вода, а полетите бяха отменени.

Антонина Цанкова е една от сънародничките ни, които се намират в Дубай.

Тя е част от групата българи, общо около 80 човека. Трябвало е да кацнат у нас около 20:00 часа в сряда. Вече 11 часа сънародниците ни стоят на летището, разказа жената пред Нова телевизия.

На място консулът на България посетил сънародниците ни и им донесъл храна и вода.

Още снимки вижте тук>>

Българката разказа в ефир, че по време на наводненията такситата в Дубай искали космически суми за превоз, които варирали между 350 и 600 лв. Налагало се дори туристите да наддават, за да се качат в такси. Метрото също било под вода.

Летището в Дубай все още не може да се възстанови след смъртоносните бури в Обединените арабски емирства и Оман. Рекордно количество дъжд се изля над страните от Персийския залив.

Пороите предизвикаха наводнение на самолетните писти и хаос на второто по натовареност летище в света. От ръководството призоваха пътниците да не идват на аерогарата, ако не е крайно наложително.

Снимка: AP Photo/Jon Gambrell/БТА

Според властите в Обединените арабски емирства това са най-проливните валежи от 1949 г.

Снимка: AP Photo/Jon Gambrell/БТА

С днешна дата животът в Обединените арабски емирства възстановява постепенно нормалния си ритъм след най-големите проливни валежи, регистрирани в историята на страната. Придошлата вода все още покрива част от пътната мрежа, предаде Асошиейтед прес.

Международното летище в Дубай, най-натовареното за международни пътувания, позволи тази сутрин на големите авиокомпании да летят на първия му терминал, предаде БТА.

"Полетите продължават да се забавят и отменят, затова ви призоваваме да идвате единствено на Терминал 1, ако имате потвърден полет", съобщи летището в социалната мрежа "Екс".

 

Снимка: AP Photo/Jon Gambrell/БТА