Бабата и дядото на 9-годишния Стефко, който почина в генералтошевското село Кардам, продължават да обвиняват лекарите от Спешна помощ за смъртта на внука си и отказват да приемат, че детето е починало заради силна отрова за гризачи, предава БНТ.

Отравяне със силен химически препарат против гризачи е основната версия за смъртта на момченцето, заяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров. То почина на 27 октомври в дома си, а две от сестрите му бяха приети в болница, като първоначално съмненията бяха за хранително отравяне.  "Ако трябва да обясня причината, тя е резултат на 3 готови експертизи - съдебно-химическа, токсикологична и съдебно-медицинска", обясни Цацаров. 

Основната версия, по която се работи, е, че токсичните препарати са използвани за евентуалното унищожаване на гризачи в самото помещение.

Според бабата и дядото, всички деца са спели в една стая и няма причина, ако има отрова, само едно от децата да се е отровило. По думите им условията в новата къща, в която живее семейството, са подходящи за отглеждане на деца.

"Идва линейката, бие му инжекцията. Бабо, вика, много ми е топло, подаде си ръчичките и в моите ръце почина. Питам доктора какво направи, питах каква инжекция му би, казва ми "не знам", разказва бабата на Стефко.

"Всички спим в едно помещение. Тази отрова се разваля до три дена, минала е една седмица. Готов съм да си понеса последствията, аз детето си няма да върна. "Деган" без кръвни изследвания не се бие без да се изтеглят килограмите на детето. Спря му повръщането, то така се прочистваше", допълни дядото.

След трагичния инцидент със Стефан, много хора и институции са помогнали на семейството. От няколко седмици, то вече се е пренесло да живее в друга къща, предоставена от съседка. Двете сестрички на момченцето, които се лекуваха във Варна са изписани преди 2 седмици, тяхното здравословно състояние е добро, те посещават училище и детска градина.