Бившият кмет на Велинград и депутат в 40-ото Народно събрание Фидел Беев загуби битката с коронавируса. Той е починал снощи в Covid-отделението на велинградската болница, след като получил усложнения, съобщи в. "Марица".

През последните години 59-годишният Беев се занимаваше с бизнес във Велинград и региона. Той се оттегли от политиката, след като изгуби местните избори през 2007 г. от Иван Лебанов, а впоследствие бе и осъден за превишаване на права и злоупотреба с власт.

Фидел Беев бе избран за кмет на Велинград през 2003 г. Година по-късно прокуратурата в Пазарджик му повдигна обвинение за това, че неправомерно е доставял горива на общински обекти и детски градини за над 140 хиляди лева. Присъдата бе постановено, докато е депутат в 40-ото Народно събрание през 2009 г., а след поредица от дела присъдата му от ефективна мина в условна. Това се случи чак през 2015 г., когато със свое решение Върховният касационен съд (ВКС) потвърди условната присъда на ексдепутата от ДПС - 2 години с 5-годишен изпитателен срок, постановена от Софийския апелативен съд през май 2011 г.

През 2009 г. Софийски градски съд призна Беев за виновен и в нарушения на Закона за обществените поръчки. Според обвинението, в качеството си на длъжностно лице в периода 11- 26.02.2004 г. той снабдявал детски градини и училища във Велинград и Сърница с гориво чрез собствената си фирма СД „Братя Бееви” (в съдружие с брат си), при това – на завишени цени, с което ощетил общината. За престъплението СГС му наложи едно общо наказание от 3.5 години лишаване от свобода при общ режим. През 2010 г. след обжалване на присъдата Софийският апелативен съд (САС) частично го оправда и отложи едно от наказанията му – от 2 години лишаване от свобода, за изпитателен срок от 4 години, като призна гражданския иск на Община Велинград в размер на 10 201.80 лв.

До последно Беев се занимаваше с бизнес във Велинград. Основна част от бизнес начинанията му бяха свързани с търговията с горива. Навремето беше собственик на верига от бензиностанции и газстанции. В края на 90-те години фирма на фамилията Бееви приватизира автобусния транспорт на Пазарджик. Преди 10 години пък Фидел Беев лично разруши сградата на стара автогара в Пазарджик, качвайки се на багера. След 2001-ва година стана собственик и спонсор на ФК Чепинец (Велинград), като преди това с лични средства основно реконструира стария и порутен с годините стадион на Велинград.