Контролът на дейността в ДАИ трябва да се прехвърли върху самия министър, а административните неща да бъдат в съвсем друга линия, каза пред bTV Йонко Иванов, председател на Съюза по автомото подготовка.

Той коментира вчерашната спецакция на ДАНС, ГДБОП и Спецпрокуратурата, при която бяха задържани над 10 служители на ДАИ в Благоевград. Служителите бяха отведени с белезници в полицейския участък в града. Касае се за организирана престъпна група от длъжностни лица, служители на Областен отдел "Автомобилна администрация" - Благоевград, които искали и получавали подкуп от представители на транспортни фирми, за да не съставят наказателни постановления на нарушители от транспортните фирми. Исканите суми са между 300 и 600 евро.

"В Благоевград стават често такива неща, проблемът седи отдавна, някой пази тези хора", допълни Иванов.

Днес ще стане ясно колко от задържните служители на ДАИ-Благоевград ще бъдат обвинени за подкупи. Очаква се и официална пресконференция на прокуратурата.

Служителите в ДАИ работят при много ниски заплати, ръководството не направи нищо, за да ги обезпечи, коментира пък Кънчо Димитров, бивш шеф на ДАИ-София. Според него има "нещо сбъркано и нещата трябва да се анализират".

Миналата година служителите бяха излъгани, че ще им бъдат вдигнати заплатите с 30 %, каза Димитров, но не посочи какви са трудовите възнаграждения в ДАИ. Той спомена само, че "един началник на отдел не си назначава хората" и трябва да работи с тях без да ги познава.