След като Дир.бг публикува два материала за сигнали, които е подавал бившият шеф на ДАИ-София Кънчо Димитров до ръководството, потърсихме за коментар главния секретар на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски. Ето какво сподели той. 

- Г-н Войновски, скоро бившият шеф на ДАИ-София Кънчо Димитров, с когото се разделихте, намекна на пресконференция, че е подавал сигнали до ръководството на Министерството на транспорта, но те оставали без развитие? Така ли е? 

- Подаваните сигнали от Кънчо Димитров са няколко и искам ясно да заявя, че там, където сме преценили, че има основание да се обърне внимание и да се вземат мерки, според закона, сме реагирали. Г-н Димитров визира няколко неща и ще си позволя да ги коментирам, за да се разбере, че сигналите не са оставени просто така.

В един от тях той визира лице, което се явява на практически изпит за шофьорска книжка. При създала се ситуация курсистът се обърква и изпитващият го пита за знак, а курсистът не отговаря какъв е той. Така изпитът приключва, защото изпитвачът се усъмнява в знанията на курсиста по теория. След време курсистът се явява пак на кормуване и изкарва изпита успешно. Г-н Димитров иска в сигнала си да се анулира теоретичният изпит на курсиста. Това е казусът, преразказан. Но отговорът ми е, че няма как да се анулира теоретичен изпит в последствие. Просто Наредбата за провеждане на шофьорски изпит по теория е така написана, че не предвижда, след като веднъж е изкаран изпитът, в последствие да може да се анулира. Извършена е проверка след сигнала и е прегледан изпитът по теория на лицето, защото изпитите се записват.

Г-н Димитров е можело да се запознае с това по всяко едно време, защото има записи. Той обаче трябва да познава и нормативната наредба. Там ясно са записани възможностите, при които може да се анулира теоретичен изпит. Когато се яви друго лице, когато му се подсказва или когато преписва. Няма казус, който да регламентира как при пропуск в последствие, както става в случая с объркването на знак, да се анулира положен вече успешно теоретичен изпит. Все пак ние живеем в правова държава, имаме разписани закони и ние се придържаме към тях. Ако решим по сигнал да анулираме изпит, то това ще доведе до изкривяване. И практическият, и теоретичният изпит се записват. От миналата година направихме т.н. „бели стаи“, за да намалим възможността от корупция и манипулация до минимум. Работим много в тази посока. И нови неща обмисляме, за да направим и практическия изпит доста изчистен от възможности за манипулация. Пак се връщам на казуса, че не може да работим по презумпция. Работим на база разписаните правила, на база документи и доказателства.

 

  - Да разбираме, че т.н. „бели стаи“, в които се провежда теоретичният изпит, работят… 

 

- Да, определено. Г-н Димитров коментира и въпросните стаи, че са стрували много. Малко е странно това, защото той посочва сума от 1,8 млн. лева, а реалната сума, платена за изработката им, е около 1,2 млн. лева с ДДС. Имаше първоначален вариант изпитните места да са обособени като шумоизолирани кабини, но самото шумоизолиране се оказа много скъпо. Нещо от порядъка на 300 долара на квадратен метър, което значително щеше да оскъпи всичко и нямаше как да си го позволим като бюджет. Това е причината да се откажем.

Сега изпитните места са отделени с преграда, в залата има служител на ДАИ, който е пряко отговорен за нормалното протичане на изпита. А въпросният служител е контролиран от мащабен видео център, в който се следят всички изпити. Има заложен алгоритъм и системата реагира, ако той бъде нарушен, за да се обърне внимание на даден изпит. Имаме случаи на опити за преписване, но ги хващаме. Системата работи добре. Смея да твърдя, защото сме гледали и черпили опит от други европейски страни, че системата, която сме внедрили, е модерна и работи добре. Дори и като финансови показатели сме доста под другите европейски страни, съпоставено с качеството й.

Така че и тук г-н Димитров е добре да се запознае повече с нещата. Г-н Димитров се определя като борец против корупцията и това е ОК. Той подава сигнали, а ние виждаме какви са проблемите, анализираме ги и се опитваме да отстраним предпоставките. Имаше задържани лица от ДАИ-София, имаше проблеми с теоретичните изпити. Анализирахме ги и направихме „белите стаи“. Имаме лицево разпознаване, имаме сканиране на документи. Имаме реални контроли, които гарантират нормалното протичане на изпита. 

 

- Вече имате и сигнали за опити да се манипулира изпитът… 

 

- Да, хората се опитват, но не се получава. Курсист минава през всичко и преди да седне пита дали може да си вземе водата. Пресяга се зад скенера и с бутилката си взима и телефона. Системата алармира, че е нарушена контрола. Това е отразено в главния център. Подаден е сигнал към служителя в стаята и телефонът е открит между краката на кандидата. Изпитът му е анулиран. Имаше и опит да се даде лична карта на едно лица, а да се яви друго, с което си прилича. Но лицевото разпознаване хвана измамата. Системата работи. Това ни бе целта и резултатите към момента са отлични. Имаме добра превенция за разумна сума. След сигнала на Кънчо Димитров има редица извършени проверки на обществената поръчка – одит от министерството, проверка от външни структури, от икономическа полиция. И нарушения не са открити. Имаме съвременно и качествено оборудване на разумна цена. Това е истината.

 

- А защо се стигна до раздялата с г-н Димитров? 

 

- В момента, в който разбра, че правим проверка на областния отдел, след като задържаха 12 служители, г-н Димитров излезе в болничен. Няма как да задържат толкова много хора и да не направим проверка какво се е случвало. Колегите, които са извършили проверката, са установили редица нарушения в работата на целия отдел. Очакваме институциите, които разследват случая, да се произнесат. И точно в този момент г-н Димитров се разболя.

Не пожелавам на никого да е болен. В последствие се оказа, че в при нас идваха различни болнични, с различни диагнози. В един момент ръководството на агенцията се усъмни дали документите са редовни. Започнахме да обжалваме болничните пред Министерството на здравеопазването. И така се стигна до факта, че според лекари г-н Димитров е подал към нас нерегламентиран болничен лист. Имаме решение на Националната експертна лекарска комисия, която потвърждава решение на ТЕЛК за отмяна на болничен лист, защото има нередности. Такова е становището на МЗ. Сега то се обжалва, но това е по законов път.  

 

- Казусът с хората, които бяха арестувани, също е интересен, защото те се върнаха на работа… 

 

- Ние сме правова държава. Няма как да освободим държавен служител, ако няма нарушение на трудовото законодателство. Тези хора бяха задържани за корупционни действия и за извършени нерегламентирани дейности като държавни служители. Те имат повдигнати обвинение, но нямат влезли в сила осъдителни присъди. И докато тече разследването, няма как да ги освободим. Ако го направим, се стига до съд и в повечето случаи те се връщат на работа. А за времето, в което не са работили, после им плащаме неустойка. Хем не работят, хем получават пари. Можем да ги освободим, ако са осъдени. Поискали сме от прокуратурата цялата документация по случая. Чакаме конкретни доказателства, за да ги освободим. Просто има и промяна в Закона, която визира работата на човек с повдигнато обвинение.  

 

- ДАИ-София има нов началник… 

 

- Има затягане на нещата. Но това е нормално, след като има голям скандал. Ние сме анализирали нещата, които са се случвали, и сме предприели комплект от мерки, за да не се повторят. В момента се прави нов закон, в който искаме да заложим всичко, през което сме минали, за да направим така, че корупционният модел в шофьорския курс и придобиването на книжка да се минимализира максимално. Ще видите скоро едно интересно предложение, което в момента се облича в законова форма и скоро ще го поставим за обществено обсъждане. Темата ще е доста интересна. Пропуските, които в момента сме забелязали, не са регламентирани като санкции в закона. Но това ще се промени.