За съжаление антирекордите с новозаразени вероятно ще продължат. Претоварването на болниците покрай коронавируса е феномен по целия свят. Той беше видим през пролетта в големи градове като Ню Йорк, Лондон. В момента, в който се препълнят всички болници, се блокират каналите за всички други спешни случаи - тежки травми от катастрофи, инсулти, онкологични заболявания. Това заяви пред Нова тв Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му още е рано да се каже дали България ще оглави класацията по смъртност в Европа. "На 20-ти бяхме първи, посочи той. - За съжаление стигнахме нивата от 4 хиляди заразени и вероятно тези антирекорди ще продължат".

"С новите мерки се очаква да се достигне до някакво плато, след което случаите вероятно ще започнат да спадат. Но с препълването на болниците въпросът е къде е границата на капацитета? Ние нямаме пълната картина на заболеваемостта с оглед на антигенните тестове, които не се регистрират никъде", посочи експертът.

"Правителството не иска пълен локдаун, защото се страхува от протести, но проблемът е, че и опозицията не иска. Чухте ли някой да предложи", попита той и припомни, че преди 3 седмици се горяха маски.

"Такива като бившия зам.-кмет на Пловдив са много активни", каза Безлов по повод на Александър Долев, който участва преди него в предаването.

Според Безлов ние сме жертви на успеха си от пролетта. Той е на мнение, че статистиката у нас е изкривена заради начина на тестване.