Вчера излезе доклад на правозащитната организация "Хюмън Райтс Уоч", в който се твърди, че България отблъсква със сила обратно в Турция сирийци и други търсещи убежище в страната ни. Според данните това се прави систематично, документирани са 44 такива случая с общо 519 души само от ноември 2013 година досега.

За случаи на насилие алармира и "Бордермониторинг България" - клон на немска неправителствена организация. От Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) също заявиха, че са получили сигнали за силово отблъскване на бежанци от Сирия, Палестина и Судан.

Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България, отвърна днес Йовчев по повод доклада на „Хюмън райтс уоч“, предаде "Фокус".

"Има фрапиращи лъжи, което много лесно може да се провери. Например, че българските гранични полицаи не са въоръжени с оръжие, което има приклади, т.е. няма как да пребият бежанци с приклади. Нямат и  електрошокови палки в оборудването си, така че няма как да малтретират бежанци с такива", увери министърът.

Той определи като нелепи и твърденията, че на границата има войници, които с ботушите малтретират бежанци, защото по границата няма войници, а граничните полицаи не са обути в ботуши.

Йовчев подчерта, че на границата има видеонаблюдение и всичко се записва. Според него дори често гранични полицаи са спасявали живота на имигранти.

"Бордермониторинг България" обаче съобщи за сирийка, която казва, че български полицаи са й счупили крака и едното й дете е с пукнато ребро, конфискували са им телефоните и са ги върнали в Турция.

Организацията има данни и за случаи, при които имигранти са били събличани под предлог, че трябва да бъдат претърсени и са държани голи с часове. Други са били принуждавани да стоят на открито в студено време без храна и вода.

Бежанката Фатима Исмаил-Рашдан пък разказва как със семейството си  минали границата до ямболското с. Крайново и били приютени от местни хора. На следващия ден дошли от Гранична полиция.

Първоначално полицията седнаха с нас, казаха ни, че ще ни закарат в лагера. Дадоха ни вода, бяха мили с нас. Но изведнъж ни закараха обратно на границата и започнаха да ни бият. Даже 10-годишното момче не беше пощадено, то крещеше: “Братко, братко". Хвърлиха ме на земята припаднала и никой не ме вдигна”, разказва пострадалата, цитирана от "Труд".