Публикация в социалните мрежи привлече общественото внимание във вторник. Става въпрос за автомобил, който се движи по АМ "Тракия" със 130 километра в час. На пръв поглед в клипчето няма нищо смущаващо, освен факта, че автомобилът се движи на автопилот, докато водачът се намира не на шофьорското място, а на пасажерската седалка.

Клипчето вече е изтрито от социалните мрежи.

Според автомобилния експерт от Bri4ka.com Филип Лазаров абсолютно е възможно да се шофира на автопилот, но е опасно, защото по нашите пътища липсват маркировки, по които се ориентира автопилотът.

"Всяка година автомобилите се ъпгрейдват и всички марки и модели в момента се стремят да придобият автономност. В момента имаме чисто нови автомобили, които могат да се движат сами. Те се ориентират по пътната маркировка, някои модели се ориентират по камери.

Затова понякога с тях стават ПТП-та. Причината - по нашите пътища липсва маркировка на места, има дупки и автомобилът не може да отчита правилно пътната обстановка и понякога става беля", обясни Филип Лазаров по NOVA.