Над три часа продължи съвещанието при служебния вътрешен министър Бойко Рашков на директорите на главни дирекции в МВР и директора на столичната полиция. Обсъдена е подробно работата на всяка от структурите и състоянието на щата й, предава БНТ.

Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов по-рано днес напусна сградата на министерството и обяви, че е научил от медиите за освобождаването си.

Няма промени на ръководните постове на Вътрешното министерство - няма освободени, пенсионирани или сменени. На оперативка с директорите на главни деирекции са обсъждани текущите задачи и това, което вършат в момента отделните звена, както и това, което трябва да направят, за да осигурят нормалното протичане на изборите на 11 юли.

Бившият главен секретар на МВР е бил на доклад при служебния вътрешен министър между 16:30 И 17 часа в петък. Бойко Рашков не му казал нищо за предложението до президента да бъде освободен от длъжност.

Иванов обяви, че ако му била поискана оставката, щял да я подаде. Казва, че по време на протестите миналото лято полицията е успяла да си свърши добре работата, а тези, които са допуснали грешка и са превишили правомощията си, са наказани.

Бившият вътрешен министър Христо Терзийски коментира във Фейсбук, че с мотив уронване на престижа на МВР главният секретар може да бъде освободен след проверка и дисциплинарно производство. Такива не са извършени и освобождаването е незаконосъобразно.

А другият бивш МВР шеф Младен Маринов опроверга мотивите на служебния кабинет, като цитира социологическо проучване, според което полицията се ползва с близо 60% доверие.