"Тръгвам си от МВР с високо и гордо вдигната глава. Не съжалявам за нищо, което съм направил", заяви пред журналисти отстраненият главен секретар на МВР Ивайло Иванов и коментира, че за прекратяването на пълномощията си е научил от медиите.

Той отрече твърденията, че е е излязъл в болничен и се е скрил.

"През цялото време моите действия са били в името на върховенството на закона за опазване живота и здравето на българските граждани и обществения ред. Не се срамувам от нищо и заради това заставам пред вас, не се крия. Не съм излязъл в болнични и никога няма да се скрия. Посрещнах министъра в първия работен ден, когато дойде тук. Посрещнах го на входа. Никога няма да се скрия. Аз съм офицер, мъж на честта, такива неща не са ми присъщи", каза Иванов.

"22 години от живота ми минаха и по никакъв начин не съм си представял, че моята кариера в МВР ще приключи по този начин. Дължа благодарност на всички, с които съм работил. Делили сме добро, делили сме лошо, имали сме много хубави моменти, много напрегнати и рисковани. Знам какви са били моите действия, знам от какво съм се ръководил", сподели той.

Във връзка със записите на побой над граждани зад колоните на Министерския съвет Иванов заяви, че има извършена дисциплинарна проверка и наказани служители, но отказа да разкрие подробности.

Снимка: БТА

Няма ръководител, който да каже на своите подчинени "бийте", категоричен беше той и сподели, че като редови служител на МВР не е получавал такива указания.

"Ако някой издаде такова разпореждане, той няма място в редиците на МВР", подчерта Иванов.

Резултатите, които постигнахме не са идеални, но не са и малки, каза Иванов. По думите му полицейските служители трябва да подобрят обратната връзка с потърпевшите от престъпления граждани и обясни, че МВР страда от това, че гражданите не са запознати с това, което са свършили по определени случаи.

На въпрос дали би се върнал в МВР той отговори, че след като е напуснал поста главен секретар, няма как да се върне като служител там. Иванов каза още, че ще се опита да си намери друго поприще, и призна, че дори си е мислел да емигрира.

"Не се плаша от нови предизвикателства и нова работа. Отново ще кажа - тръгвам си с високо вдигната глава и съм горд от това, което съм постигнал", каза Ивайло Иванов.

По думите му за прекратяването на правомощията е научил в петък вечерта от медиите.

"Когато ме поканиха да стана главен секретар на МВР, ме викаха министър, премиер и президент. А сега от медиите разбрах, че съм отстранен. Бях отстранен в петък вечерта след работно време. Служебният министър ме извика да ми връчи документите", заяви Иванов и  коментира, че все още не е решил дали да търси правата си в съда.

Бившият главен секретар на МВР попита защо никой досега не му е поискал оставката и заяви, че е щял да я подаде, ако това е било направено.

"Не съм се хванал за този стол като удавник за сламка. Министър Рашков да беше дошъл да каже - г-н Иванов, имаме различия, не сме доволни от твоята работа. По собствено желание щях да я подам, но те не ми я поискаха. Защо никой не ме извика?", попита Ивайло Иванов.

Относно мотивите, заради които е отстранен, Иванов обясни, че първоначално му е отказвано да разбере какви са те. След това се е запознал с тях, но те са станали публично достояние така или иначе. А именно - заради полицейското насилие по време на протестите миналото лято.

"МВР и българските полицаи не пазят дадена партия или политическо движение, а пазят институции. За мен тогава бяха едни перфектно организирани операции. Аз поех цялата отговорност", заяви той.

Снимка: БТА

Обяснявам отстраняването си като политическо решение, каза още Ивайло Иванов, като допълни, че може и да е дадена "поръчка" за отстраняването му от поста.

По-рано позицията си за уволнението на Иванов изрази бившият вътрешен министър Христо Терзийски в профила си във Фейсбук.

"Не исках да коментирам действията на своя служебен приемник в МВР, преди да е имал достатъчно време, за да може да се оцени обективно работата му, но когато, по негово предложение, служебното правителство грубо нарушава Закона за МВР, и то още в първия ден, няма как да не реагирам", написа Терзийски.