Бедствено положение е обявено в Котел след като днес следобед ниската част на града бе наводнена. Това обяви кметът Коста Каранашев. 20 къщи са наводнени, а настилката на няколко улици е отнесена от силната вода. Падналото количество дъжд за близо час е било 80 литра на квадратен метър.

"Водата е била на височина от метър и двайсет до 1.50. Има пострадали автомобили. На няколко улици наистина е изнесен целият асфалт и са непроходими. Докато овладеем изцяло ситуацията, ще бъде така - предполагам, че до утре на обяд. Ангажирали сме целия ресурс - багери и всички машини, които имат гребла, за да се избута тоя инертен материал и асфалт настрани, да може да се минава по улиците", каза Каранашев пред БНР.

При поройния дъжд реката, която минава през града, е излязла от коритото си.

Снимка: Фейсбук/Keta Pepelisheva

Първите сигнали за бедствието са постъпили около 15 часа днес, като пострадалите къщи са предимно на ул. "Васил Левски" в града. Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението отводняват домове, които са били залети от придошлите води на река Котленска, съобщи говорителят на ОД на МВР-Сливен Първолета Мандинска, цитирана от БТА.

Двама души са евакуирани, като са изнесени на ръце от огнеборците.

Снимка: bTV

Силно пострадала е улица "Калина". Водата в къщите там е била над метър и това е създало опасност за живеещите в тях. В една от къщите водата е изкъртила и входната врата. Хората са спасявали жена, която е тичала по улицата и силната вода я е съборила. Мостът над реката частично е пропаднал и улицата е затворена.

Очевидци твърдят, че кон и каруца са пометени от силната вода и са изчезнали. В момента ситуацията се нормализира и водата се отича.

"Няма смъртни случаи, но част от хората са евакуирани, други тепърва ще бъдат настанявани в хотели, защото има къщи, които са тотално наводнени", заяви кметът на Котел пред "Фокус".

В помощ на екипите на ПБЗН - Котел е изпратен и един автомобил с екип от ПБЗН - Сливен.

Нивото на реката вече е спаднало.