На този етап представителите на бранша не се ангажират с конкретен процент на ръста на цените, предаде БТА. Стандартите влизат в сила от утре, 2 август. Държавата и бизнесът са съгласни, че с въвеждането на новите стандарти за месните продукти цените на тези изделия ще станат реални, а потребителите се надяват новите цени да гарантират качество и вкус.

До началото на август ще бъдат въведени „Български стандарти” за производството на девет вида месни продукти, реши правителството миналия месец. Продуктите са: кюфте, кебапче, кайма, карначе, сурова наденица, кренвирш, наденица, варен колбас и траен варено-пушен шпеков салам. Стандартите ще бъдат разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка. Те няма да бъдат задължителни за производителите, но продуктите, произведени по тях, ще носят определени защитени наименования и лого.

Все още е рано да се говори колко биха стрували новите качествени продукти на нашите предприятия, каза Кирил Вътев, председател на Асоциация на месопреработвателите в България. Всяка фирма си има специфични разходи, допълни той. Вътев съобщи, че първоначално ще има пробни производства. Трябва да се измисли лого и дизайн на продуктите, да се поръчат опаковки и етикети. Този процес ще продължи вероятно до края на септември, каза Вътев.

В средата на миналия месец министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви пред журналисти, че не очаква сериозен ръст на цените на хранителните изделия, които са произведени по новите стандарти. Очакваме цените да бъдат реални, каза тогава министърът. Като пример той посочи, че ако се спазва изискването на стандарта, цената на килограм кайма, в която 60 на сто е свинското месо, а 40 на сто - телешкото, би трябвало да бъде осем лева, а не три лева.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България се съгласи с оценката на министъра и добави, че кайма в такива пропорции не би трябвало да струва по-малко от осем лева. Според Вътев един от проблемите в България е, че големите търговски вериги търсят и продават на клиентите предимно евтини продукти, а тези вериги определят голяма част от пазара. Председателят на асоциацията отбеляза, че в други държави не се разрешава на големите вериги да отварят обекти в градовете, за да се запазят малките магазинчета. У нас тези вериги убиват малкия и среден бизнес и диктуват цените, посочи Вътев.

Нереално ниски цени има на пазара, в битката на големите търговски вериги потърпевшите сме ние, това че по всяка вероятност ще стане по-скъпо, ще бъде за сметка на нашето здраве, което означава, че ние ще си купуваме здраве, каза министърът.