На 255 домакинства в общината са отпуснати помощи. Според Янакиева реално решенията на Междуведомствената комисия са повече, но за част от първите подадени документи се е наложило допълнително комплектоване, предаде БТА.

В общината са постъпили 8507 молби на граждани, от тях малко над 7000 са за възстановителни помощи. Екипи от конструктори и лицензирани оценители са направили оценка на 7574 пострадали обекти. В Междуведомствената комисия са изпратени 6616 комплекта документи.

"Поискали сме 18 000 000 лв. за възстановяване на пострадали домове и подпомагане на гражданите. Досега от Междуведомствената комисия са предоставени 1,7 млн. лв., уточни Янакиева. За общински сгради са отпуснати 3,5 млн. лв. при поискани 9,5 млн. лв. В дарителската сметка на общината са постъпили 189 712 лв. Средствата се изразходват по решение на общинския съвет. Останали са неразплатени 28 500 лв. за ремонт на кметството в гр. Батановци, където е преместена детската градина. В набирателната сметка на БЧК има 730 000 лв. Парите са достатъчни за десет сглобяеми къщи. От тях седем ще бъдат в община Перник и три в община Радомир", уточни Янакиева.

Около 250 жители на Батановци и с. Черна гора вчера са внесли подписка в община Перник, с която предупреждават за започване на протестни действия. Хората са недоволни, защото според тях нито един от пострадалите жители на двете населени места не е получил помощ от държавата. Кризисно настаняване са поискали 187 домакинства. Според направената пълна инвентаризация на общинския жилищен фонд могат да бъдат настанени кризисно 60 семейства, посочи пернишкият кмет.

В момента вървят две проверки за нарушения - от прокуратурата и от Агенцията за държавна финансова инспекция. Досега в общината не е постъпила информация от проверяващите институции за установени нарушения, съобщи още кметицата.

Перник днес се надяваше на подкрепата на всички българи с надеждата, че в 12.55 ч. ще направят дарение чрез sms на номер със същите цифри - 1255. Депутът от БСП Ангел Найденов призова колегите си в парламента да изпратят по едно съобщение.
Същевременно във всички областни градове доброволци на БЧК ще събират помощи. Националната благотворителна кампания ще продължи до 18 октомври.

Коя беше първата ви мисъл при земетресението? - Анкета