Втори ден над 1000 граждани и гости на курортния град блокираха входа на Банско с искания Министерският съвет още в първото си заседание през новата година да реши забавеното с години решение да влезе в сила. В своите искания хората подчертаха, че няма екологични пречки, защото развитието не напуска вече съществуващите граници на ски-зоната. Решението се състои в отмяна на текст от Плана за управление на парк "Пирин".

Те настояват за доизграждане на скизоната и за построяване на втори кабинков лифт в пиринския курорт. Както и вчера, стотици хора се събраха днес на пътя при входа на Банско, за да протестират под мотото "Народът на Банско срещу зеления рекет".

Протестните действия, организирани от инициативен граждански комитет, и исканията на местните хора, се подкрепят изцяло от общинското ръководство на Банско.

Цецка Цачева каза, че се е запознала от новините с техните искания, а днес е била информирана за проблемите на скизоната и нуждата от изграждане на втори кабинков лифт от кмета на община Банско Георги Икономов. Тя е била и на Бъндеришка поляна, в района на скипистите, и е усетила недоволството на чакащите на опашки скиори пред скисъоръженията.

"Пирин е на всички ни, на всички българи, на всички еколози, Пирин е и на "зелените", но трябва така да използваме този народен дар, който да работи за нас, за хората", каза председателят на парламента.

"Вярвам във вашите справедливи искания, обърна се Цецка Цачева към присъстващите, и много бих искала следващата година, живот и здраве, като минавам през Банско, ако не да видя построен втори кабинков лифт, поне да видя, че той е започнала да се строи."

Председателят на Народното събрание каза още, че ще запознае колегите си от Народното събрание с исканията на хората от Банско и района и ще съдейства те да бъдат чути и реализирани.

Сред ораторите на митинга бяха народният представител Любен Татарски - председател на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление, кметът на община Банско Георги Икономов, както и председателят на гражданския инициативен комитет Милан Бистрин, който заяви, че протестните действия ще продължат.

Вчера стотици жители на Банско и района излязоха на първия от поредица протести против "зеления рекет" на екоорганизациите, както обявиха организаторите, и с искания за построяване на втори кабинков лифт и доизграждане на скизоната в пиринския курорт.

След празниците ще бъде инициирана среща на представители на общината, концесионера, неправителствени организации и институции, ангажирани с опазването на територията на парка.