По думите му дървета в района няма да се изсичат.

"Напълно законно е. След като сме издали разрешение, да, стоя зад това разрешение. Ако някъде се сече незаконно, има институции, да го обжалват. Няма да се секат дървета. Има една просека, която съществува. Ще бъде подменен с един нов по-бърз и по-модерен лифт. За дърветата попитайте също така и парк "Пирин", защото това е на тяхна територия", коментира по БНР кметът Икономов.

Вчера природозащитници сигнализираха, че заради обновяването на най-стария седалков лифт в Банско се планира изсичането на над 100 вековни дървета, за да се разшири просеката.

От екоминистерството коментираха, че няма да разрешат подобно изсичане.

Според екоактивистите с бързи темпове започва строителството на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт "Тодорка" от офшорната фирма "Маренго трейдинг", която, според тях, няма вещно право.

Строително-монтажните работи на лифт в Национален парк "Пирин" се отнасят за реконструкция на съществуващо от 25 години съоръжение, без промяна на трасето, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За извършването им има решение на МОСВ, че не е необходима оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост според изискванията на екологичното законодателство, пише в съобщението, цитирано от БТА.

Направена от ДНСК служебна проверка е установила съответствие с плана за управление на парк "Пирин" и действащия териториален устройствен план.

Разрешението за строеж не е документ за собственост и не поражда вещно право, уточняват от министерството.

Със заповед на община Банско от 2 август е променен титулярът по разрешението за строеж за обекта, като в него е вписана само "Маренго трейдинг" ЕООД. Тази заповед не подлежи на служебна проверка от ДНСК, добавят от МРРБ.