Това заяви директорът на Националния исторически институт към БАН доц. Людмил Вагалински, цитиран от БТА. Той посочи, че археолозите изпълняват стриктно Закона за културното наследство и проучват трасетата на бъдещите магистрали.

По думите му обаче проблемът е, че тези трасета се променят непрекъснато и Министерство на регионалното развитие и благоустройството иска от археолозите да търсят исторически обекти в последния момент. Натискът върху учените идва от инвеститора, тоест от държавата, а не от частните строителни фирми.

Основните проблеми са с отчуждаването: „Още през 2008 г. сме уведомили за този проблем. По едно време дори имаше предложение археолозите да се занимават с отчуждаването, едва ли не да решават кой собственик колко пари трябва да получи. Това не е наша работа и ние категорично отказахме”, каза Вагалински, цитиран от "Кросс".

Къса се връзката между чиновниците във ведомствата и министрите и затова правителството изкарва археолозите виновни за забавяне на строежа на обектите, каза научният секретар в БАН д-р Славия Бърлиева.

Преди празниците от стенограмата на последното заседание на Министерски съвет стана ясно, че правителството обявява археолозите за изнудвачи. Тогава кабинетът е обсъждал отчуждаване на частни имоти за изграждането на частта от АМ „Хемус” в Шуменско. "Те за всеки обект искат и още в дълбините, в недрата да влязат сигурно, не знам. И то на най-важния участък на магистралата, където ще е най-големият виадукт на АМ „Струма”, трябва да спрем, да не копаем, защото те ще правят разкопки, защото е изключително важно!", възмущава се министър Лиляна Павлова.

В отговор д-р Бърлиева посочи, че Лиляна Павлова е отскоро на поста и не е запозната с това как работят археолозите по строежа на магистралите. През миналата седмица археолозите са регистрирали нови обекти - многослойно селище и един античен некропол, по трасето на магистрала "Струма" близо до Дупница. За тяхното проучване са необходими поне четири-пет месеца, но не през зимата. Проучването на селището може да започне едва през пролетта и да завърши до октомври-ноември 2012 г., смятат археолозите.

Уникален плосък некропол е разкрит по трасето на автомагистрала "Струма" от километър 311+360 до километър 311+500, съобщи по-рано за БТА директорът на Регионалния исторически музей в Перник Емилия Велинова. Находката, датираща от VI-Vв. преди Христа е намерена при разкопки на праисторическо селище между селата Дрен и Делян. Археолозите открили гроб с кремирани кости, фрагменти от керамика, фини съдове, изработени на колело, сребърни и железни халки и др. Според специалисти находката е значима и дори ще влезе в учебниците по история.С Агенция "Пътна инфраструктура" е било договорено допроучване в рамките на месец и половина при подходящо време, обясни Велинова. Все още договор не е подписан, но възнамеряваме да довършим работата си в ранна пролет", каза директорът на музея в Перник. Освен това с геофизично проучване е разкрита друга археологическа структура от километър 311+500 до километър 311+680, каза Велинова. Там не е работено и има само устна договореност с АПИ работата да продължи.

Министърът на културата Вежди Рашидов на свой ред се оправда за това, че нарече институтът за недвижимо културно наследство "бардак" по време на правителственото заседание. В прессъобщение до медиите, разпространено от ведомството му, Рашидов обяснява, че думите му се основават на "сложността в отношенията между институциите в процеса по съгласуване на инфраструктурните проекти в хода на извършване и приемане на археологическите проучвания и освобождаването на обектите за строителство". Директорката на института Йорданка Кандулкова бе уволнена от министъра.