Вносител на проекта е министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заявява: "Инициираме процедура за принудително отчуждаване на имоти и части от имоти за реализацията на  отсечката Белокопитово-Каспичан. Използвам случая още един път да изразя проблема, който имаме както с Археологическия музей – Шумен, така с АМ „Струма” ЛОТ 1, където два археологически музея – в Кюстендил и Перник, саботират строителството. Продължават изнудванията. В момента искат да ни спрат ЛОТ 1, 300 метра от най-важния изкоп на най-дълбокото място, където трябва да изземваме земна маса, само защото трябва да се правят най-рано до септември догодина разкопки и проучвания".

Тук се намесва министър-председателят Бойко Борисов: "В рамките на днешния ден, Дянков, лично се занимай, защото думата „изнудват държавата и спират магистралите” ми звучи като…"

Вицепремиерът отговаря: "Ние вече имахме две срещи. Днес ще направим допълнителна среща по тези теми. Това е особено странно, защото тази година за археология сме дали три пъти повече пари, отколкото миналата година. А за следващата година по бюджет даваме още, удвояваме парите. Така че има достатъчно пари за археология и не разбирам защо излизат тези теми".

Павлова допълва, че правителството е дало 5 млн. само за 2011 г. "за какви ли не обекти". "Но те за всеки обект искат и още в дълбините, в недрата да влязат сигурно, не знам. И то на най-важния участък на магистралата, където ще е най-големият виадукт на АМ „Струма”, трябва да спрем, да не копаем, защото те ще правят разкопки, защото е изключително важно!", възмущава се младата министърка. 

Премиерът обаче отговаря спокойно: "Да не го коментираме, техните номера са ми известни. Те не са към Министерство на културата, нали, Рашидов?"
Павлова обаче изпреварва министъра на културата и казва, че са към БАН.

Едва тогава се включва и Рашидов: "Колеги, проблемът е на всички ни. Не са към Министерство на културата. Същият проблем, аз също ще се присъединя към колегите, това, че аз не мога да започна Ларгото, и това значи, че отново има извиване на ръцете, защото не са готови с проектите. Преди да направят проекти, аз не мога да направя количествени сметки. Така че, аз мисля, че на миналото заседание този въпрос го разисквахме. Има две неща, които аз бих искал с вицепремиера да помислим. Етнографският музей и археологията да мине към културата, за да имаме координация.

Миналия ден уволних шефката на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) (арх. Йорданка Кандулкова, заради чието уволнение бе организиран протест - затвориха очите на скулптури в София - бел. ред.), защото безкрайно много преписки има, много скоро на МВР са си позволили да искат 2000 лева нерегламентирани такси и средства. Изобщо, там е един бардак, който или трябва да го вкараме в ред, или нещата ще вървят все така бавно. Така че се присъединявам, г-н премиер, същото е с Ларгото, не мога да го стартирам. Пари имаме, договорите ни са готови с г-жа Павлова, не са готови с проектите за археологичните проучвания.

Тук Бойко Борисов категорично слага край на обсъждането и тази точка от дневния ред е приета: "Дянков, днес последен разговор и ако е необходимо – веднага промени и продължаваме нататък".

На 30 ноември археолози от Регионалния исторически музей в Шумен и Института по археология към БАН спряха строителството на 5 места от отсечката по магистрала "Хемус" от кв. "Макак" до село Белокопитово.