"Общо 30 от 36-те български граждани и членове на техните семейства, които бяха успешно евакуирани с първата възможна група от ивицата Газа в Египет, вече са в България. По собствено желание 6 са останали в Кайро при свои близки", това съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, цитирана в съобщение от късно снощи на Министерството на външните работи.

Първо с граждански полет от Кайро за София през Атина на 3 октомври пристигна тричленно семейство.

Днес успешно кацнаха и останалите български граждани и членове на техните семейства в две групи - 18 човека с полет от Рим и 9 с полет от Истанбул.

"За по-малко от 48 часа МВнР, дипломатическите ни представителства в Кайро, Рамалла и Тел Авив, консулските служби в Атина, Истанбул и Рим и дирекция "Ситуационен център" в пълна мобилизация и с координирани усилия успяха да организират безпроблемното транспортиране на сънародниците ни и техните семейства до България", каза вицепремиерът Габриел.

"От извеждането им от ивицата Газа до успешното прибиране в страната, екипите на МВнР бяха ангажирани да осигурят пълно съдействие и подкрепа на българските граждани и семействата им. България е сред първите държави, които успешно осъществиха извеждането и прибирането на своите граждани и членовете на техните семейства. Изказвам благодарност на всички ангажирани в процеса страни и на служителите на МВнР", каза още Мария Габриел.