Още 18 български граждани и техни близки, евакуирани от Газа, кацнаха днес на летище София. Те бяха изведени през Египет и пристигнаха у нас с полет през Рим, предаде БНТ.

На летището ги посрещнаха близки, служители на външното ни министерство и екипи на Столичната община.

Пристигналите не знаеха дали да се радват, че те и децата им са в безопасност тук, защото в Газа са други скъпи за тях хора. Описват случващото се там като екшън филм и се молят финалът му да е близо.

Оставили са дом, роднини и ценни спомени.

"Чувствам се сякаш съм в екшен филм. Ние опитахме да напуснем къщата, но три пъти променяхме решението си, защото бяхме заплашени от убийство. Бомбардираше се навсякъде. Няма безопасно място. Всички бяхме в една къща и оставихме някои роднини там, за което сме много тъжни. Имаме герои - българското посолство не ни остави", сподели Сахал.

"Думата трудно нищо не е. Сестрите ми, братя ми, братовчеди, цяла рода сме си оставили зад гърба. Това е най-голямата болка, че сме оставили там на место, където само един Господ знае дали ще излезнат живи", каза Махмуд Сюлейман.

Неописуемият ужас на бомбите е зад гърба им, но спомените още са живи и разплакват.

"В Газа страдахме за всичко - няма вода, няма електрочество, газ. Бомбардираха навсякъде. Домът ми е разрушен. Ужасно е. Ние седяхме и чакахме смъртта всеки път. Всяка секунда. Сега се чувствам добре, благодаря на България", заяви Ясмин.

Жена, която близо месец гледа със страх новините от Газа, най-сетне прегърна внуците си.

"Да плача или да се радвам не мога да ви кажа. Ще се радвам, че са дошли моите внуци, снаха, имам други хора, които са там - войната. Стига тая лудата война! Стига!", сподели д-р Иншерах Ал Шафри.

На летището в София вчера пристигна първото семейство, в което мъжът е с българско гражданство. Той, бременната му съпруга и 4-годишното им дете вече са със своите близки. Очаква се поетапно да пристигнат и другите хора с българско гражданство, изведени от Газа.

Между 350 000 и 400 000 души остават в северната част на Газа, съобщи по-рано днес американският пратеник Дейвид Сатърфийлд. Израелските военни нанасят удари и в южната част на Ивицата и според ООН нито една част на Газа не е безопасна.

Продължаващите бомбардировки на ивицата Газа пречат на усилията за посредничество за освобождаване на заложниците, държани от "Хамас". Това отбеляза катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани. Първите дипломати на различни арабски страни разговарят в Йордания с американския държавен секретар Антъни Блинкън. Той ще се срещне и с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

9488 са вече убитите палестинци в Газа след началото на въздушните удари и сухопътната операция на израелската армия по данни на местните здравни власти.

Часове преди важните срещи на Блинкен в Аман палестинските власти съобщиха за смъртоносен израелски удар срещу управлявано от ООН училище в северната част на Газа, което е служело за убежище на цивилни. 15 души са загинали, а десетки са ранени, засега няма коментар от израелската армия.