Първата група притежатели на чуждестранни паспорти преминава през отворения днес граничен пункт "Рафах" между Ивицата Газа и Египет, съобщиха световните агенции.

По-рано днес стана ясно, че "Хамас" разрешава на граждани на България и и на други държави да напуснат Ивицата Газа. Това беше посочено в документ - поименен и с номера на паспорти, който беше публикуван на страницата на граничната служба на ислямисткото движение във "Фейсбук".

Пред БНР д-р Инширах Алшарафи съобщи, че снаха ѝ и внуците ѝ също са в списъка и чакат на граничния пункт от страната на Газа. По думите ѝ на границата има още около 500 души, както и ранени.

Започнало е преминаването, но се случва много бавно, каза д-р Алшарафи. Тя добави, че всички българи от Газа са в списъка.

Ситуацията е много страшна, сподели още тя и разказа за преживяното от близките й. "Синът ми и семейството му минаха границата днес", съобщи Сийка Алшарафи. По думите ѝ те вече са си предали паспортите в египетската част на границата. Там ги чака консулът от българското посолство в Кайро, посочи тя и добави, че те ще ги поемат оттам с таксита. Шарафи е доволна от българските власти и им благодари.

"Това е най-страшната война. Това е напълно унищожаване на цяла Газа. Хора, сгради, всичко се унищожава. Това не е война само срещу "Хамас", това е война срещу цяла Газа. Това е етническо прочистване на цяла Газа. Много е страшно. Всяка вечер, когато говорихме или си пишехме със сина ми, той всяка вечер се сбогуваше с нас. Никъде в Газа няма сигурно място. Там няма и бомбоубежище".

Войната ще продължи до пълното унищожаване на Газа, смята тя. Според нея по този начин не може да се намери решение, а радикализацията ще е още по-страшна.

По думите ѝ решението е светът да накара Израел поне една от резолюциите да бъде изпълнена. "Единственото решение е да има две самостоятелни държави", смята тя.

"Имам още двама синове в Рамала на Западния бряг. В 2 часа през нощта на единия от тях се обади посланикът в Рамала, за да му каже, че евакуацията е за днес. Да се обади на брат му и да го предупреди в 7 часа да е на границата. Малко ни просветна на всички", разказа лекарката пред bTV.

"Благодарна съм на всички, които работиха за евакуацията, без да вдигат шум, без да правят пропаганда. Дори ние бяхме изненадани, че те са работили през цялото време - посолството в Египет, посолството в Рамала, нашето външно министерство. На всички съм безкрайно благодарна", каза още тя.

По думите ѝ евакуацията става много бързо - за един час. Всички в момента са в Египет и предстои да се разбере как ще продължи евакуацията.

В същото време редица ранени палестинци са в очакване да бъдат транспортирани за лечение в египетски болници. Чуждестранни граждани пък чакат разрешение да напуснат Ивицата Газа.

Междувременно Израел е обект на остри критики заради вчерашната атака по гъсто населения бежански лагер Джабалия. При атаката беше убит един високопоставен командир на "Хамас", но има множество цивилни жертви.

"Моят дом е на три минути пеш от удара, който направиха израелците. Това наистина е чудо. Боли ме не само за сина ми, а за всички, които не мога да изкарам от Газа - близки, роднини. Има много убити от нашето семейство, мои познати - вече станаха над 60-70 души, които познавам, освен роднини. Много е страшно, хората там не заслужават това", споделя през сълзи Сийка Алшарафи.