"Общо 36 души - български граждани и членове на техните семейства бяха изведени успешно днес от територията на Ивицата Газа и вече са в безопасност в Египет. 37-ят е заявил желанието си да остане", съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"В сложна и изключително динамична обстановка, благодарение на координираните усилия на МВнР и действията на представителствата ни в Кайро, Рамалла и Тел Авив, извеждането на нашите сънародници през пропускателния пункт "Рафа" бе реализирано успешно, в първата възможна група, на която бе разрешено напускането на Ивицата Газа. Бих искала да благодаря на всички ангажирани с постигането и осъществяването на преминаването страни", допълни Габриел.

Състоянието на всички е добро. МВнР е в непрекъсната комуникация с представителствата си в Кайро, Рамалла и Тел Авив, с оглед предоставяне на най-добрата последваща грижа за сънародниците ни в настоящата ситуация, допълват от външното ни министерство.

По-рано днес най-малко 320 души с чуждестранни паспорти преминаха от Газа в Египет при първата вълна от евакуации от обсадения палестински анклав, съобщиха три египетски източника от областта на сигурността и палестински представител, цитирани от Ройтерс.

По думите на палестинския представител притежателите на чуждестранни паспорти са напуснали ивицата с шест автобуса. Дадено е разрешение да заминат и лицата от първоначален списък с около 500 чужди и двойни граждани, като се очаква евакуациите да продължат и в идните дни.