Робот за инспекция на корабни корпуси бе представен в Русенсия университет. Иновативната системата - АРМУС, е съвместна разработка на учени от висшето училище в крайдунавския град и Институтa по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика "Акад. Ангел Балевски" към БАН. Това съобщи проектантът на робота проф. Даниел Братанов.

Изобретението се отнася към роботизираните системи за инспекция на корабни корпуси. АРМУС може да се движи от външната страна - над и под водолинията, както и от вътрешната страна на плавателните съдове - карго трюмове и резервоари.

Българският екип е работил в продължение на три години и е създал система, която може да бъде поставена на корпуса на движещ се към пристанището кораб и докато плавателният съд акостира, обследването да бъде извършено. Инспекцията включва обхождане, обследване, заснемане и инспектиране на корпуса в променливи климатични условия, прецизно диагностициране на състоянието му, проверка за наличие на контрабанда и лимпет мини, обследване на обрастването с морски организми.

Екипът е предвидил освен визуална инспекция на корпусите, АРМУС да проверява и качеството - наличие на нарушения по заварките, по повърхностното покритие и други.

Роботът тежи 35 килограма. Той се придвижва чрез магнити, като силата му на привличане е между 650 и 750 килограма.

Вижте галерия от 3 снимки на робота >>

Проф. Братанов обясни, че вече е подадена заявка за патент на робота, а първата експертиза е показала, че няма друга подобна система.

По думите му към АРМУС вече проявяват интерес компании от Панама и Малайзия. Проф. Братанов коментира, че производствената стойност на робота е под 5000 евро.

Системата бе представена за първи път в края на миналата седмица - по време на посещението на президентите на България, на Румъния и на Австрия в Русенския университет.