Български командоси от специалните сили преминават през екстремна подготовка със скове от хеликоптер от малка височина. Учението е съвместно със Сухопътните сили на САЩ в Европа, съобщи bTV.

Подобен тип подготовка в специалните сили не е провеждана от поне 10 години. За първи път за седмица от хеликоптер е предвидено да се изпълнят близо 250 скока. Летище Чешнегирово в 10 ч. сутринта - американските три хеликоптера "Блек Хоук" вече пристигат, за да натоварят парашутистите. Във всяка машина се качва бойна група от 6 командоси.

Снимка: bTV

Специфично при скока от хеликоптер е малката скорост, която изисква повече време, за да се напълни парашута, за да няма опасно сближаване във въздуха. Напускането на машината става на по-голям интервал 3-4 секунди.

"Времето е малко, но достатъчно. Усещането е прекрасно. Всеки отброява времето и взима мерки, ако има проблем. За около 20 секунди целият екип е вън от машината", разказва лейтенант Димитър Тонов.

Този тип скокове са при високорискови операции, когато хеликоптерите навлизат в определен район, за да стоварят специалните сили много бързо и скрито.

"Важно е човек да е в пълна кондиция, защото при един отказ на парашута имаме много малко време, за да реагираме. По-малко от 10 секунди, за да отворим запасния парашут. Това е опасното - малкото време за реакция. Горе всеки е сам след отделянето от летателното средство", обяснява лейтенант Петър Йотов.

Вземат се всички мерки за безопасността, за да не се стигне до инциденти, като преди няколко месеца, когато канадски парашутист загина.

След месец предстои още по-голямо учение на специалните сили "Тракийска есен".