За трета поредна година "Българската Коледа" помага на Христо Иванов, който страда от детска церебрална парализа, като поема част от разходите за неговата рехабилитация. Момчето е болно по рождение, но благодарение на усилията на специалистите води пълноценен живот като всяко едно 8-годишно дете.

 

Страшната диагноза била поставена, когато детето било на 11 месеца. Христо не помръдвал ръката си дори, когато бил на година и половина. Детето не промълвило и дума до 2 годинки и четири месеца. Диагнозата за родителите му дошла изненадващо. Всички им казвали, че детската церебрална парализа е присъда. Не я приели. Борили се. Започнали с рехабилитация всеки ден и подобрението дошло.

Майката на Христо - Ивелина Иванова, заяви пред Dir.bg, че никак не им е лесно: "Добре е, че има добри хора.  Детето вече се чувства много по-добре. Започна да се движи. Крачето почти няма никакъв проблем, ръчичката е все по-добре. Той е много жизнен, изключително подвижен, почти не спира на едно място."

Снимка: Фейсбук

Тя благодари на "Българската Коледа", че инициативата им е помогнала чисто финансово за рехабилитацията.

"Вече трета година кандидатстваме и ни отпускат парични средства. Рехабилитацията е най-важното за децата с детска церебрална парализа, за да бъдат в кондиция, за да бъдат в добро физическо състояние, за да могат да изпълняват дори ежедневните си нужди, задължения, за да могат да се самообслужват", разказва майката на Христо.

"При него нещата в ранна детска възраст бяха доста по-тежки. Сега вече той като цяло върви с децата от своя набор, вече е в нормално училище - 95-то СУ "Иван Шишман". Христо вече чете, пише, има си най-добър приятел в клас - той е като всички останали деца. Има разбира се трудности, но ги преодоляваме ежедневно с много работа", продължи Ивелина Иванова.

Тя допълва, че в началото са провеждали рехабилитацията при доц. д-р Иван Чавдаров, който е директор на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа "Света София".

След това продължили лечението в Медицински център за деца със специални потребности в Студентски град.

"И до ден днешен там осъществяваме нашия рехабилитационен курс, но отделно ходим и на специалисти като логопед, психолог, отделно платени процедури. Процедурите за съжаление се заплащат от родителите, защото Здравната каса не ги поема. "Българската Коледа" всъщност пое част от рехабилитациите, които са необходими за детето, за да може чисто физически Христо да се развива добре", споделя Ивелина.

В отговор на въпрос какво може да направи държавата относно трудностите, с които се сблъскват родителите на деца с детска парализа, Ивелина Иванова заяви: "Ние сме преминали през изключително големи трудности, защото се оказа, че държавата почти нищо не поема по лечението на децата с тази диагноза. Ние трябваше да се ориентираме към частен рехабилитатор, който да поеме изцяло ролята за раздвижване на детето, пътищата ни отведоха до НЗОК , а там се оказа, че детето може да се рехабилитира в болницата на доц. Чавдаров, но там бе минимален курса за рехабилитация. На три месеца се оказа, че ние можем да използваме две седмици рехабилитационен курс, което за него беше абсолютно недостатъчно. Христо имаше нужда от ежедневни много сериозни процедури, за да може да се стабилизира да стъпи на краката си, да проходи. И тогава ние се ориентирахме към частните рехабилитатори. Слава Богу, че имахме тази възможност. И в тази насока държавата може да помогне като има предвид всяко едно дете какви точно нужди има. Всяко едно дете се нуждае от различни процедури, различни методи на лечение, за израстването като организъм и умствено развитие. Така че държавата може да го канализира като някакъв вид подпомагане на семействата. Има вече създадени такива центрове, които работят, но са твърде малко и недостатъчни, за да обхванат всички деца, които имат такава нужда. При тези деца има изключително много трудности и с тръгването в училище и със справянето там и въобще с всички неща, които преживяват в живота си".

Майката на Христо споделя още, че те сами са намерили "Българската Коледа". "Имахме нужда от помощ и подкрепа. Тогава аз се свързах през сайта в интернет с хора, които ме напътстваха къде и как да подам документите си. Вече трета година благодарение на "Българската Коледа" половината от рехабилитацията ние я заплащаме със средства на "Българската Коледа". Бих я препоръчала с цялото си сърце на всички майки, които имат нужда от такава подкрепа", заяви Ивелина Иванова.

"Българската Коледа" е предприела много хубави инициативи за закупуване на съвременна апаратура. Така много по-бързо и по-лесно се диагностицират децата и се работи с тях в правилното направление. Не се лутат да се прави това или онова, както при Христо понякога се случваше с добра или с лоша переспектива, докато се намери правилния път, заяви Ивелина Иванова.

Христо Иванов също окичи новогодишната елха в президентството. С удоволствие отговаряше и на журналистическите въпроси и се похвали, че за Коледа е получил подарък - една голяма тротинетка за лятото и дрешки за зимата.

Снимка: Фейсбук