България е на 67 място (от общо 180 изследвани страни) в световната класация по Индекс за възприятие на корупцията за 2023 г. и на предпоследно място в ЕС. Индексът на страната ни е 45 пункта, съобщи изпълнителният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов. След нас в Европейския съюз е само Унгария, която е на последното място за втора поредна година с 42 точки. Румъния е с 46 точки, а Гърция - с 49. 

Индексът за възприятие на корупцията на Transparency International за 2023 г. измерва нивото на корупцията в публичните институции. Изследването класира страните по скала от 100 (показател на ниско ниво на корупция) до 0 (показател за максимално високо ниво на корупция). Индексът е изграден на базата на 13 различни изследвания, проведени от 122 независими международни институции и изследователски организации.

В сравнение с 2022 г. страната ни изменя своя резултат от 43 на 45 точки. Сравнението за периода от 2012 г. досега показва минимална промяна в стойностите на индекса от 41 точки през 2012 г. до 45 точки през 2023 г., се посочва в доклада.

Изследването за 2023 г. показва, че страната все още не е преодоляла значителни проблеми с върховенството на закона и с олигархичното влияние, се посочва още в доклада. Според Славов в България липсва цялостна визия и енергия в процеса на противодействие на корупцията.

Северните страни отново са сред най-некорумпираните в света 

Дания оглавява класацията за шеста поредна година с индекс от 90 точки. Следват я Финландия с 87 и Нова Зеландия с 85 точки. Челната десетка допълват Норвегия (84 т.), Сингапур (83 т.), Швеция ( 82 т.), Швейцария (82 т.). Германия, водещата европейска икономика, остава на девето място.

Сред най-слабо представящите се в тазгодишната класация демокрации със сравнително висок резултат са Исландия, Нидерландия, Швеция и Великобритания. При авторитарни страни като Иран, Русия и Венецуела също се отчита отстъпление, отбелязва Асошиейтед прес.

САЩ остават с непроменен индекс от 69 точки, което им отрежда 24-то място, съобщават още от Transparency International. 

В дъното на класацията, която е изготвена въз основа на оценки на директори на компании, експерти и институции, са страни, раздирани от кризи, като Сирия (13 т.), Венецуела (13 т.) и Сомалия (11 т.). Там са и Йемен (16 т.) и Южен Судан (13 т.). С по 17 пункта са страни като Екваториална Гвинея, Хаити, Северна Корея и Никарагуа. В класацията по региони на последно е място Субсахарска Африка въпреки подобренията, направени напоследък в някои страни, отбелязва ДПА.

Резултатите от индекса бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА

Снимка: БТА

Украйна е с 36 точки и така продължава вече 11-годишното си изкачване в класацията въпреки руската инвазия, а в основата на това е съсредоточаването ѝ върху реформите в съдебната система, които е необходимо да направи, за да покрие изискванията за членство в ЕС. Но независимо от това "наличието на значителен брой случаи на корупция по високите етажи на властта остават повод за сериозно безпокойство".

Резултатът на Русия спада на 26 точки. За нея "Прозрачност без граници" посочва, че "повсеместният правителствен контрол над публичните институции способства за масови и безнаказни злоупотреби с власт", докато същевременно незивисимостта на съдебната система ерозира. 

"Там, където има дефицит на върховенство на закона, независими медии и развито гражданското общество, корупцията процъфтява", заяви ръководителят на германския клон на "Прозрачност без граници" Александра Херцог, цитиран от БТА. Тя споменава конкретно Унгария като такъв пример, където при управлението на Виктор Орбан страната се свлече до 76-ото място в класацията и така заема последното място в ЕС по този показател.

"Липсата на отчетност и политическата корупция подриват върховенството на закона в регион, в който хората губят доверие в институциите", посочва организацията по отношение на корупцията в държавите от ЕС. "Най-стряскащи са случаите, при които групи с тесни интереси, упражняват прекалено голямо влияние върху процеса на вземане на политически решения." Според "Прозрачност без граници" не по-малко обезпокоителни са и случаите, при които правителства вземат на мушката си журналисти, податели на сигнали за нередности и други борци срещу корупцията.

Средният резултат за света от 43 точки остава непроменен за 12-та поредна година. Повече от две трети държавите по света са с под 50 точки.