3/4 от българите не са доволни от състоянието на държавата в момента, показват данните от проучване на агенция "Маркет Линкс", представено по bTV тази сутрин от социолога Добромир Живков.

По думите му такива резултати е имало през 2013 г. по време на протестите при правителството на Пламен Орешарски.

"Прогнозите са, че българските граждани в момента са в ситуация да очакват предсрочни избори, защото недоволството и неудовлетвореността от това как се развива държавата вече е много високо", изтъкна Живков.

За сравнение, през май месец тази година недоволството е било 55%, а през ноември се покачва до 74%.

Близо 80% са на мнение, че има основание за протести.

"Голяма част подкрепят протестите, макар и да не участват активно в тях", отбеляза социологът.

Снимка: bTV

Според данните цените на горивата, които се изтъкват като основна причина за протестите, не се оказват този главен мотив, който кара хората да излязат на улицата.

"Цените на горивата могат да отключат протестна вълна. Въпросът е, че хората като цяло са неудовлетворени от жизнения си стандарт. Според данни на Евростат всеки трети българин е на границата на социалното изключване", припомни Добромир Живков.

Снимка: bTV

 

В сравнение с май спада доверието и към правителството, и към президентската институция, отчитат още от "Маркет Линкс".

През последните два месеца се наблюдава отново тенденцията на загуба на електорална подкрепа сред двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП.

Снимка: bTV

"От БСП към момента не успяват да извлекат осезаеми дивиденти от кризата, в която се намира българското общество. Дори виждаме, че през този месец има известна мобилизация на електората на ГЕРБ. Миналия месец имаме почти изравнени резултати по отношение на база гласуващи, докато сега виждаме, че ГЕРБ отново би била първа политическа сила при евентуален вот", коментира още Живков.

Данните сочат, че "Воля" едва ли ще попадне в следващ парламент. "Обединени патриоти" имат осезаем спад в електоралната подкрепа, което подсказва, че в някаква степен можем да очакваме различен парламент, ако изборите са сега, отбеляза той.

Снимка: bTV