Риск остава потокът хора от Балканите към Близкия изток. Това обяви ръководителят на службата Димитър Георгиев. В момента компетентните органи у нас подготвят стратегически документ за противодействие на радикализацията и тероризма.

Георгиев съобщи, че службите правят предварително проучване и скрийнинг на влизащите от бежанския поток у нас, като засега няма рискове за страната ни, предаде БНР.

Риск обаче остава потокът на хора от Балканите към Близкия изток, отиващи да воюват на страната на радикалните ислямистки групировки: Чуждестранните бойци, заминаващи от страни на Европейския съюз и Балканите към Близкия изток и завръщащи се обратно, се превръщат в проблеми от първостепенно значение в страните от региона и Западна Европа.

Предвид реалната възможност за подготовка и осъществяване на терористични актове, те могат да бъдат въвлечени в изграждане на терористични бази и да влияят за радикализиране върху местните мюсюлмански общности.

Към момента няма потвърдени данни за пряко участие на български граждани на страната на терористични групировки в Сирия и Ирак. Според Георгиев обаче такава възможност не следва да бъде изключвана и занапред.