По заповед на кмета на община Марица Димитър Иванов днес следобед започна събарянето на незаконните постройки в ромската махала в село Войводиново. Днес ще бъдат срутени 8 сгради, които са опасни за живеещите в тях и преминаващите, съобщиха "Пловдив Нюз" и Радио Пловдив.

На място има много полиция. Повечето от обитателите на махалата обаче са се изнесли и няма напрежение. В някои от постройките роми все още изнасят покъщнината си.

По-рано днес директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Атанас Илков съобщи, че двайсетина роми са се появили в опустялата махала във Войводиново, за да вдигнат багажа си и да се преместят при роднини или познати в други населени места.

Засега са съставени 11 акта по закона за гражданската регистрация, 1 акт по Закона за движение по пътищата и 16 констативни протокола за незаконни постройки. Описани са 15 опасни сгради, които ще бъдат незабавно премахнати. За останалите ще се изчака 14-дневния законов срок за обжалване. Прекратено е електрозахранването, тъй като много от ромите са ползвали ток нерегламентирано.

Комисия на общинската администрация продължава проверката, а протестите в пловдивското село продължават. 

В 18 часа жителите на Войводиново ще се съберат отново пред кметството.