Първият етап от курса за приучване и първоначално обучение на самолет L-39 ZA на летателен състав, определен за обучение в САЩ на самолет F-16, приключи днес, 14 февруари. Курсът започна преди месец във Военновъздушната учебна база в град Долна Митрополия. През този период пилотите преминаха през задълбочена теоретична подготовка. Те усвоиха познания за техническата документация на самолета, документи, регламентиращи летателната дейност, авиационна метеорология, свързочни и навигационни средства и др. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Преди да бъдат допуснати до втория етап на курса - летателна дейност на самолет L-39 ZA, днес те положиха теоретичен изпит пред комисия, в чийто състав бяха включени представители на командно-инструкторския, авиационния инженерно-технически състав и свързочни специалисти.

Старши лейтенант Михаил Янев, лейтенантите Светослав Ангелов, Мартин Сотиров и Марио Караиванов се справиха отлично със задачите, които покриваха всички области от теоретичната им подготовка, и получиха оценка "Отличен 6".

Предстои пилотите да преминат обща предварителна подготовка, след което започват активна летателна дейност за усвояване на видовете подготовки на самолет L-39 ZA.

Изборът на летателен и инженерно-технически състав, подлежащ на обучение в САЩ, е в правомощията само и единствено на българското Командване на Военновъздушните сили.

Кандидатите от летателния и от инженерно-техническия състав ще преминават различни етапи на обучение в САЩ, както и оценка на психо-физическата пригодност, езиково ниво и др.

Възможно е на определени етапи на обучение някой от кандидатите да отпадне поради непокриване на определени минимални нива при оценяване на усвоените знания за продължаване на програмата за обучение.