Той е журналист и програмист. От майсторството на думите и образите в живия живот скача директно в цифровия свят на програмирането и дигиталното пространство. И изглежда еднакво добър и в двете иначе противоположни по интерес сфери.

Написва първия си вестник на 5 годинки и ако някой някога му беше казал, че днес ще е (основно) програмист, щеше много да му се смее. Независимо, че се шегува, че е пенсиониран журналист, Георги Караманев продължава да печели конкурси с текстовете си за технологии и иновации. Разказва за сложната материя на науката и технологията по неповторим начин в своя сайт "Дигитални истории" и често търси отговори на въпроси като как изкуственият интелект би различил добро от лошо и има ли място религията в технологията?

Миналата година Георги Караманев спечели за втори път наградата от конкурса за чиста журналистика на Dir.bg Web Report в категорията Технологии и иновации със статията си "Но...Вината", посветена на изкуствения интелект и журналистиката.

Илияна Захариева - директор "Корпоративни комуникации" в А1 и член на журито на Web Report, успя да измъкне интересни детайли за двете професии.

Вижте повече в разговора й за журналистика с един "пенсиониран журналист", за писането за удоволствие и задълбоченото изследване на технологиите, за ролята, последствията и философските въпроси, които те поставят пред нас.

Ето и част от акцентите в разговора:

За пенсионирания журналист, който си направи собствен сайт

Баща ми ме критикува, че прекалено често казвам, че съм пенсиониран журналист. Ако някой ми беше казал, че ще съм програмист само преди няколко години., доста бих му се смял. Аз от дете знаех, че ще стана журналист - първият си вестник написах на 5 годинки. Доста време бях заместник-главен редактор на едно списание. Усещах, че съм се изчерпал, стигнал съм си тавана и за онзи момент нямаше медия, в която да ми се работи. Тогава отидох да пиша материал за СофтУни и нейният създател Светлин Наков ми предложи се запиша за един безплатен курс по програмиране - така започна всичко. Точно тогава предстоеше появата на големия ми син и трябваше да взема решение накъде тръгвам.

Снимки: Dir.bg/iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова

Конкурсът Web Report е прекрасна възможност за журналистите да покажат още веднъж своите материали. Кандидатствайте! Когато спечелих Web Report за първи път със статия от списанието, в което работех, имах и повод да направя и свой личен сайт. Интернет дава страхотна възможност всеки да е журналист, което от една страна създава страхотен проблем, но от друга страна е добре, защото ето - аз мога да имам моята медия, в която да пиша това, което искам.

Бъдещето на професионалната журналистика е в такива специалисти, които познават конкретна област достатъчно добре, както и да се е стигнало до там. Образованието в нея не е толкова важно, защото има журналисти, които след 10 години в една сфера я познават като специалисти, които това са учили.

Илияна Захариева и Георги Караманев на церемонията по връчване на наградите Web Report 2019

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

За новините по време на война

Скролваме и бързаме, не четем дълги текстове, скимираме ги. А има въпроси, които са много важни и бъдещето ни зависи от тях и от начина, по който се информираме, например пандемията и войната. Много ми се иска да започнем да ценим начина, по който се информираме. Технологиите в посока разпознаване на фалшиви новини засега не дават достатъчно добри решения - има разработки като тази на Преслав Наков например, която предвещава дали една новина е фалшива още преди да е написана, но тук опитът на журналистите остава много ценен. Те трябва да имат инстинкт да отсяват нещата, да виждат източниците. Проблемът е, че създавайки един текст сега, той не минава през редактори и коректори както преди, защото всичко трябва да е бързо. За съжаление няма магия, която да ни казва "това е вярно, а това - фалшива новина".

Когато нещо е безплатно - стоката си ти!

Днес най-ценното е информацията. Тя е дигиталното злато, чиято цена расте бързо.

Предаваме ли я обаче твърде лесно на изкуствения интелект?

Всъщност ние го правим всеки ден на социалните мрежи, на които това им е стоката. А когато нещо е безплатно, стоката си ти.

Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Изкуствен интелект vs. Истински журналист

Изкуственият интелект ще пише като себе си. Зависи как възприеме журналистиката - например като статив на микрофон. Например човек, който да напише "Мачът снощи завърърши 2:0" - предлагам да дадем това на изкуствения интелект. А ние да се занимаваме с по-смислените неща - с разследвания, които са все по-дефицитни, с по-аналитични текстове, с текстове, които са в по-конкретни области.

А как изкуственият интелект би оценил понятия като етика, морал, добро и лошо? Може би интервю със свещеник, което направих за Дигитални истории би отговорило отчасти на тези въпроси. Питам се и дали пък не трябва форма на религия да присъства в изкуствения интелект, защото религията ни е карала да се убиваме едни други, но в същото време и залага морални императиви, които в момента не съществуват. Доста изкуствени интелекти ни показват, че могат да извадят най-лошите човешки качества на преден план, казва Георги Караманев пред Илияна Захариева.

"Мисля, че науката, техонологията и иновациите са пренебрегнати от българската журналистика и тя може да помогне да върнем интереса на хората, които искат да стават инженери и учени. Журналистиката може да направи така, че сложните технологии да бъдат представени интересно и популярно", убедена е Илияна Захариева, която не крие, че категорията Технологии и иновации сред най-интересните за нея. За 5-а поредна година тя ще бъде член на авторитетното жури на конкурса Web Report, който е в разгара си и приема авторските материали.

Участвай в Web Report 2022!

Очакваме предложенията на талантливи автори с усет към важните за обществото новина, разследване, репортаж, истинска история, снимка, видео. Платформата Web Report 2022 вече е активна и приема предложенията на новите претенденти за победители в различните категории - Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт. Специални награди връчваме за Фоторепортаж, Видеорепортаж, Подкаст и Млад автор.

Наградата за всяко първо място е парична премия от 1000 лв.

Петото издание на Web Report e с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Генерални партньори: A1, Dundee Precious Metals и "Инвестбанк" АД, Arteks Engineering

Партньори: SSARM, Logitech, Bononia Estate, The Glenlivet, изворна и трапезна вода "Севтополис", 7arts.bg

· Конкурсът е отворен за участие в периода 23 февруари - 13 май 2022 г.

· Заявките и материалите се приемат само в електронен формат на имейл адрес webreport@webreport.bg

· Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в специалната категория "Участници" в сайта на Dir.bg https://webreport.bg, където може да бъде намерена и пълната информация за конкурса, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.

· Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report тук.