​​​Започва изграждането на бул. "Тодор Каблешков" от ул. "Луи Айер" до бул. "Черни връх", което е изцяло нов пробив от булеварда и 1,4 км от третия градски ринг, съобщиха от Столичната община.

Заедно с новоизграждащия се бул. "Филип Кутев", бул. "Тодор Каблешков" ще осъществи връзката между бул. "България", бул. "Черни връх" и бул. "Симеоновско шосе", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новото трасе е продължение на вече построения бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Луи Айер" и също ще бъде с две пътни платна с широчина девет метра, съответно - три ленти по три метра, еднопосочни велоалеи с ширина два метра и тротоари средно по пет метра. В средата се обособява трасе за бъдещо трамвайно движение. Ще се изгради и ново улично ЛЕД осветление, се посочва в сайта на Столична община. 

Проектът предвижда изграждане и реконструкция на канализация, водоснабдяване, ел.-разпределителна мрежа, телекомуникации, улично осветление, газoпровод. Ще бъде изграден нов мост над реката и преход към коригирания участък на р. Дреновичка, посочват още в сайта.

Изграждането на третия градски ринг е от изключителна важност за подобряване на транспортната комуникация между южните квартали на София, за извеждане на трафика от центъра и подобряване на качеството на въздуха в града, посочва Фандъкова.

Снимка: Столична община

От утре за ремонт се затваря и кръстовището на столичните улици "Гурко" и "Шишман".