Обилният снеговалеж затвори пътища и остави без ток села на различни места в страната. Спряно е движението на всички превозни средства през проходите Хаинбоаз, Троянски и Шипка. За камиони над 12 тона е затворена магистрала "Хемус", както и всички пътища в областите Русе, Търговище, Ямбол и Шумен.

Вижте снимки

Автобус с румънски туристи е закъсал в Прохода на Републиката, в района на село Вонеща вода, съобщи областният управител във Велико Търново проф. Любомира Попова.

Към мястото пътуват екипи на пожарната и на БЧК, които ще окажат помощ на 40-те пътници в автобуса. В цялата област е забранено движението на автомобили над 12 тона, затворен е и пътят Полски Тръмбеш-Свищов и Павел-Совата.

Планинската спасителна служба пък издирва баща и син от Стара Загора, които са тръгнали към връх Ботев в Стара планина във вторник. Момчето е на 17 години, а от вчера в 16 часа няма връзка с тях, съобщиха от Областна администрация в Стара Загора.

Заради обилния снеговалеж и силния вятър, който навява преспи на шосето, е затворен за движение на автомобили и староплининският проход Петрохан, който свързва Монтана и Берковица със София, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана.

В прохода работят множество машини, изпратен е и роторен снегорин, но силният вятър не стихва и постоянно навява нов сняг на почистения вече път. В Петрохан, който се намира на около 1700 метра височина, вече има нова снежна покривка около 50 сантиметра и продължава да вали, обявиха от пътното управление в Монтана.

Обилния и мокър сняг, който продължава да вали в Ловешка област прекъсна електропроводи и остави много населени места без ток. Има и затворени пътища и закъсали тежкотоварни автомобили.

Заради навявания в Свищовско има няколко населени места без електрозахранване, аварийни екипи работят за възстановяването на електричеството.

Усложнена е обстановката в областите Русе, Разград и Шумен, като в Разград е ограничено движението за всички МПС-та. Имахме проблеми с неподчинение на водачи на превозни средства, особено на тежкотоварните. Това съобщи на брифинг инж. Иван Досев от Управителния съвет на АПИ.

Той призова гражданите, ако могат да отложат пътуванията си за днес и да спазват разпорежданията на Пътна полиция. Пътуващите трябва да използват вериги.

От АПИ съобщиха още, че всички проходи са в много тежко състояние, но ще направят всичко възможно в скоро време те да бъдат отворени за движение. Само в област София са паднали около 130 дървета. Над 500 тежкотоварни автомобила са били изтеглени.

Евгени Генчев от "Автомагистрали" ЕАД заяви, че за 24 часа на терен, по автомагистралите, са работили 240 човека и 180 машини, като са изразходвани над 2000 тона сол и 32 тона хлорид. Той посочи още, че на АМ "Хемус" има 64 ТИР-а, като това се дължи на неспазвания разпорежданията на полицията.

От АПИ казаха още, че днес ще направи всичко възможно проходите да се отворят.

Селата по Искърското дефиле в района на община Мездра също са без ток заради интензивния снеговалеж. Прекъсване на електрозахранването има и към абонати в община Враца.

 Без ток заради аварии по електропреносната мрежа останаха селата в Община Трявна и Плачковци. Електричеството е прекъснато и към 3 квартала на общинския център.

На територията на област Смолян няма затворени пътища. Въведено е ограничение движението на моторни превозни средства да е с вериги в цялата област. Забранено през четирите прохода - Рожен, Пампорово, Превала и Печинско - е движението на камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. Забраната за ТИР-ове важи и за републиканския път между Доспат и Девин.

30 селища в смолянските общини Златоград, Баните, Девин, Рудозем и Смолян са с прекъснато електрозахранване заради обилния снеговалеж.

От община Варна съобщиха, че над 25 са сигналите, подадени през нощта за паднали дървета, клони и секции от светофарни уредби. Щетите са само материални. Заледявания е имало на обръщалото в кв. "Владислав Варненчик". Сериозен е бил проблемът с паднало скеле на сграда на ул. "Котел" до Драматичния театър. Няколко секции на светофарни уредби също са паднали от силния вятър, както и коледна украса в кв. "Галата".

Община Троян спря учебните занятия днес и утре заради усложнената зимна обстановка.

Решението е взето от свикания тази сутрин кризисен щаб. Почти всички села в общината и части от Троян са без ток, съобщи кметът Донка Михайлова.

"Няма непроходими пътища. Осигурено е снабдяването с всички основни хранителни продукти, осигурени са топли помещения, в които при необходимост ще бъдат преместени хора от социалните институции и деца от пансионите. Нямаме проблем с водоснабдяването, няма бедстващи хора на територията на общината, няма закъсали автомобили", увери тя.

Владислав Павликянов от ГДНП заяви, че към момента няма загинали във връзка с усложнената обстановка. Всички екипи на Пътна полиция са на терен и при необходимост се ограничава движението, няма бедстващи хора.

Спрени влакове

Поради усложнената метеорологична обстановка и обилния снеговалеж в страната движението на влаковете се осъществява при тежки зимни условия, съобщиха от БДЖ. На много места липсва напрежение в контактната мрежа. Причините са паднали далекопроводи на електрозахранващата мрежа и дървета.

Към момента няма движение в участъците Самуил-Висока поляна-Хитрино и Копривщица-Антон. Освен това 11 гари по направленията София-Плевен и София-Видин са без електрозахранване, поради тази причина системите за осигуряване на движението там се управляват от дежурния персонал, допълват от железницата.

Аварийните екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" работят по отстраняване на авариите и осигуряване на проходимостта, а железопътната мрежа е под непрекъснато наблюдение.

Жълт код за снеговалежи и силен вятър е в сила в 9 области на страната. Предупреждението важи за областите: Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Шумен и Сливен. От Пътната агенция призоваха шофьорите, на които не се налага спешно пътуване в Източна България и Родопите да отложат тръгването.