Усложнена е пътната обстановка на много места в страната заради обилните снеговалежи. От Пътната агенция призоваха шофьорите, на които не се налага, да не предприемат пътуване в посока Родопите и Източна България. Очаква се за очакваните три дни истинска зима да падне месечната норма за валежи. 

За всички моторни превозни средства са затворени проходът Троян-Кърнаре, проходът Шипка, както и проходът на Републиката, където пътни полицаи отклоняват движението. Десетки тежкотоварни камиони закъсаха в продължение на километри край Велико Търново и трябва първо да бъдат изтеглени, а след това пътят да бъде почистен. За камиони над 12 тона е затворен Котленският проход, АМ "Хемус" и в двете посоки за област София. Затворена е и АМ "Струма" при Дупница, както и пътищата в област Разград. 

Снимка: БТА

Ограничения за тежкотоварните автомобили са въведени и за областите Русе, Търговище, Ямбол, Шумен, Ловеч.

120 души пък са изведени в тъмната част на денонощието заради аварийни ситуации в района на област Стара Загора, съобщи областният управител Гергана Михова, цитирана от bTV. Поискана е и помощ от армията за разчистване на труднодостъпните планински пътища. Военни са помогнали за изваждането на автобус с 30 турски туристи, закъсали край Гурково. Пътническият влак от София е закъсал до Тулово заради спрян ток, след като е възстановено електрозахранването е продължил по пътя си. Има населени места без ток. Всички снегопочистващи машини в района са на терен.

От МВР още вчера вечерта съобщиха, че оперативната обстановка на територията на страната е динамична. За последните часове в пожарните служби са постъпили десетки сигнали, свързани с метеорологичната обстановка. Основната част от тях са за паднали дървета, стълбове, отстраняване на опасни предмети и изтегляне на закъсали превозни средства. Най-много сигнали са постъпили в област Смолян, където снежната покривка е около 20-30 см, както и в областите Кърджали, Хасково и Търговище. 

Снимка: БТА

Експерти препоръчват, ако слагате вериги, да покарате около километър, да спрете и да ги затегнете, за да са максимално ефективни.

За днес жълт код е обявен за 13 области на страната. Предупреждение за обилен снеговалеж, силни ветрове и образуване на виелици е в сила за цяла Източна и части от Северна и Южна България.

Снеговалежите ще отслабват до обяд и ще спират постепенно, най-късно в източните райони. Облачността ще се разкъсва от запад и в някои части на Централна и Западна България ще се покаже слънцето. Температурите в най-топлата част на денонощието ще са между 1 и 4 градуса. Вятърът ще е по-осезаем до обяд с пориви над 50 километра в час в Североизточна България. В късния следобед и привечер постепенно ще утихва.

Обстановката в планините не е подходяща за туризъм, повишена е лавинната опасност, съобщиха от Планинската спасителна служба.