Сигналът за смъртния случай на 37-годишната Даниела е подаден в РУ Асеновград от управителя на МБАЛ Асеновград вчера следобед.

Той е докладван на дежурен прокурор и е образувано следствено дело срещу неизвестен извършител за извършено престъпление по чл.123, ал.1 от НК,

От МБАЛ-Асеновград заявиха, че са възникнали много тежки усложнения, които почти винаги водят до фатален край. Чакат се резултатите от аутопсията, за да се разберат точните причини за смъртта на родилката.

"Белодробна тромбоемболия и нарушение в кръвосъсирването – са двете тежки нарушения, които са се получили около час и половина след раждането", обясни завеждащият АГ отделението в асеновградската болница д-р Червенков пред  ТrafficNews.bg. 

По принцип тези усложнения са с почти 100-процентна смъртност, допълни той.

Според него те са били абсолютно непредсказуеми и нямат никакво отношение към бременността на жената или възрастта й.

В цял свят е много трудно предварително да се диагностицира рискът от възникване на белодробна тромбоемболия. Освен бременните, възрастните хора, страдащите от онкологични заболявания в малкия таз, предразположени към риск от белодробна тромбоемболия са хората с разширени вени, дамите, които ползват неконтролирано контрацептиви, и наркоманите. Белодробната емболия е водеща причина за майчина смъртност в развитите страни.

Преди 10 дни в асеновградската болница е издъхнала и 26-годишна родилка, съобщи по-късно в. "24 часа", като се позова на неофициална информация. След секцио тя е получила обилно кръвотечение и се е наложило да й се извърши втора операция. За кратко младата жена е била реанимирана и в съзнание, но заради обилната кръвозагуба не са успели да я спасят. Получила е гърч и сърцето й е спряло. По настояване на роднините й няма да бъде направена аутопсия. Бебето й е живо и здраво.