Вероятно стойностите на клиничните пътеки ще бъдат повишени с 8-10 процента. Това каза министърът на здравеопазването Асен Меджидиев по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Това е първото заседание на комисията в рамките на 48-ото Народно събрание. По време на заседанието министър Меджидиев отговаря на актуални въпроси, зададени от представители на всички парламентарни групи.

Договорният процес между лекарския съюз и здравната каса е пред приключване, каза още той и посочи, че във вторник следващата седмица повишаването на стойностите на клиничните пътеки ще бъде обсъдено на заседание на Надзорния съвет на касата, за да може до края на годината болниците да усвоят средствата. Това е помощ, но не е увеличение на заплатите, каза още министър Меджидиев и добави, че са водени разговори с Министерството на финансите за устойчиво повишаване на заплатите за следващата година.

През октомври от Българския лекарски съюз настояха клиничните пътеки да се повишат с 18 процента. След среща с Надзорния съвет на НЗОК, заедно с ръководството на Министерството на здравеопазването, в съобщение от МЗ беше посочено, че по време на срещата не е постигнат консенсус, но ще се търси вариант за повишаване на цените на клиничните пътеки с 12-20 процента, като средствата за тях ще бъдат преразпределени от излишъка в НЗОК.

Ако искаме устойчив модел на повишено финансиране в системата, трябва да търсим таргет от 1.4 милиона хоспитализации на година, но това ще трябва да става плавно, без да шокира системата, каза председателят на комисията по здравеопазване доц. Антон Тонев. За следващата година са заложени над два милиона хоспитализации.

Министър Меджидиев изрази надежда, че проектът на наредба за остойностяването на лекарския и сестринския труд ще е готов. Ще трябва всички да се обединим, ще е нужно и парламентарно мнозинство, защото това ще реши кардинално проблема, допълни той.

Към момента, по данни на НЗОК, в 154 болници са повишени възнагражденията до достигане на нивата, заложени в Колективния трудов договор.

Министър Меджидиев увери, че НЗОК няма неразплатена надлимитна дейност, извършена от болниците.

Комисията по здравеопазване изиска от министъра на здравеопазването да предостави пълната документация по избора на имот за детска болница

По думите на министър Меджидиев имотът, който е избран - в кв."Горна баня", е най-подходящият, тъй като останалите възможности не отговарят на някои изисквания. В някои от другите възможни имоти, които са били сред обсъжданите - в кв. "Младост" и "Овча купел", водопреносната мрежа не е предвидена за строителство на такъв обект, обясни министър Меджидиев. До Банкя, където е другият терен, достигането с транспорт с болно дете в натоварени часове през деня би отнело повече от час, а спешните структури също са далече от Банкя, посочи още той.

Анализът на нуждите е направен от представители на педиатричната асоциация, следващата седмица предстои да бъде представен и пред заинтересованите неправителствени организации. Около два месеца са необходими на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за промените в Подробния устройствен правилник, допълни министърът. В Министерството на здравеопазването ще подготвим откриването на процедурата за проектиране, допълни министър Меджидиев.

Вероятно ще се наложи да се връщат пари по проекта за модернизация на спешната помощ, прогнозира служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. 

Проектът, който е на стойност близо 160 млн. лв., приключва през декември 2023 г. след второ удължаване. Проблемът с проекта е огромен, защото има започнали процедури, възложени обекти, на някои места са започнали строителни дейности, които обаче са спрели, тъй като основната причина е скокът на цените във всички сектори - на дейности и на строителни материали, посочи той. По думите му някои от фирмите, спечелили обществени поръчки, не искат да започнат ремонтни и строителни дейности. Започваме процедура за предоговаряне с фирмите за довършване или започване на някои от обектите, допълни Меджидиев. В отговор на въпрос на какво се дължи забавянето и повторното удължаване на срока на проекта министър Меджидиев каза "На безхаберност. Неглижиран е от поредни кабинети един след друг".

Основната цел на проекта е обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудването в системата на спешната помощ на територията на цялата страна - спешните отделения на 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и шест изнесени екипа. Проектът започна през 2014 година и се финансира по ОП "Региони в растеж"