В землището на село Покровник археолози откриха гробница от римско време. След разкопките е открито и тракийско селище, разположено на 120 декара.

Археолозите предполагат, че става дума за останки от Скаптопара, включващи църква, баня и канализация.

Цял мавзолеен комплекс от III век след Христа е разкрит по трасето на АМ Струма в землището на село Покровник, пише struma.com.

Снимка: БТА

"В подземната част са разположени две гробни камери и предверие. Предверието и едната гробна камера са били нарушени още през античната епоха и са били ограбени", обясни доц. Здравко Димитров, ръководител на обекта.

Снимка: БТА

"Тази камера не е ограбвана, запазена е и това е изключително рядък шанс за археологията. Има няколко цели стъклени съда, няколко лампи, метални предмети", допълни доц. Димитров.

По думите му там не е погребан случаен човек, тъй като не се правят гробници толкова често с такава сериозна архитектурна конструкция и с толкова богат инвентар. Римската гробница се намира точно под осовата линия на бъдещата магистрала.

Снимка: БТА

Инициативен комитет настоява трасето да бъде изместено, за да бъде запазена находката. Вече се появиха мнения, че е нужен референдум. Според археолога вариант за запазване на ценните находки е и музей на открито. Комисия от Министерството на културата ще провери на място какво се случва.

Снимка: БТА