По-рано днес прокуратурата представи нови доказателства по делото срещу съдията от СГС Сантиров. Адвокатът му Стефан Атанасов съобщи, че доказателствата се съдържат в два тома, предаде Дарик радио.

Съдът прецени, че е необходимо време защитата и самият обвиняем да се запознаят с представените нови доказателства. По тази причина магистратите прекъснаха заседанието.

Петър Сантиров, бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов и бившият военен министър Николай Цонев бяха обвинени за подкуп на следователя Петьо Петров, за да "оправи" разследване срещу ексминистъра. Сумата била 60 000 евро, а Петър Сантиров и Тенчо Попов били посредници.
Попов е дал обяснения за произхода на парите.

В мотивите на съда се казва, че няма промяна в обстоятелствата след първоначалното задържане на съдията, предаде "Фокус". Освен това подозренията за съпричастност на обвиняемия не се оборват от предоставените нови доказателствени материали.
Според съда може да се приеме, че от страна на следователя Петьо Петров е имало „активно поведение като провокация за подкуп”, но това не дискредитира събраните до момента доказателства, както и обосноваването на предположението за съпричастност при даването на подкуп. Въпреки всичко това не може да се предположи, че следователят Петров е изнудвал.

В показанията си Петър Сантиров твърди, че следователят го е търсил и му е съобщил, че се води досъдебно производство срещу бившия военен министър Николай Цонев.

В решението на съда се казва още, че Сантиров се е дистанцирал в определен период от време от останалите участници при подготовката за даване на подкуп. Това обаче е станало вероятно със съзнанието, че е подслушван.
По повод приложените към делото днес медицински документи за здравословното състояние на Сантиров, съдът счете, че приложената терапия може да продължи в условията на арест.