Анжел Вагенщайн е носителят на Специалната награда на Столична община за цялостен принос в областта на културата. Церемонията за връчване на наградите за ярки постижения в областта на културата се състоя в Столичната градска художествена галерия в Деня на София, предаде БТА.

Отличието беше връчено от кмета на София Йорданка Фандъкова. От името на Анжел Вагенщайн, който след месец ще навърши 100 години, наградата получи неговата внучка Жаклин Вагенщайн. В специално записано слово той каза, че се гордее да е гражданин на този град и разказа спомените си за израстването му от времето, когато София е била малко градче, до сега, когато по думите му, столицата е един от великолепните градове на Европа, с който можем да се гордеем.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че Денят на София е и ден на културата, защото по традиция се връчват наградите за особени постижения в областта на културата и изкуството. Отличаваме постиженията, защото талантът и духовността създават всъщност един град и го правят неповторим и уникален. Такава е София, благодарение на вас, каза тя.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев попита творците как успяват в съвременния забързан, комерсиален свят, да създават творчество, което да ни възвисява.

Заместник-кметът на столицата Мирослав Боршош, който е председател на журито, отбеляза, че работата им е била много трудна. Надявам се, че тези награди са и пътепоказател по пътя, който вървите, посочи той.

В церемонията награди получиха творци в 12 различни направления на културата. Отличията връчиха представители на Столичната община, на Столичния общински съвет и на журито. Водещ на церемонията беше актрисата Силвия Лулчева, която отбеляза, че това е ден, в който празнуваме невидимото. Тя пожела на творците в различните области, събрани в залата, да продължават да имат очи и за невидимото, за малките неща, които ни правят хора. По думите ѝ културата е тази, която създава начин на мислене, начин на живот и те кара да се стремиш все по-високо, стъпил здраво в делника на един голям град, каквато е любимата ѝ София.

Връчени бяха две награди от името на журито на директора на Софийската филхармония Найден Тодоров и на архитектите и ръководството на РЦСИ "Топлоцентрала".

Наградата в областта на фолклорните сценични изкуства получи Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" за концерти, посветени на 70-годишнината на формацията. В сферата на културата отличието получи Тони Николов за книгата "Спомнена София: 20 истории". В категорията "Визуално-пластични изкуства" наградата бе връчена на Тодор Тодоров за "Щрайх" - юбилейна скулптурна изложба в галерия "Райко Алексиев".

Отличието в област "Музика" получи 10-то юбилейно издание на фестивала "A to Jazz". В категория "Художествена фотография" отличен беше Иван Шишев за фотографския албум "Литературна София: през обектива на "Етюд-и-те на София". В област "Кино" наградата получи Костадин Бонев за документалния филм "Гео Милев в лабиринта на времето", а в сферата на архитектурата и естетизацията на градската среда - арх. Агоп Каракашян за Арменската апостолическа православна църква в столицата.

Наградата в категория "Театър" беше връчена на Николай Поляков за режисурата на спектакъла "Майстора и Маргарита". В областта на танцовото изкуство отличието отиде при балерината Марта Петкова за изпълнението ѝ на двете главни роли в спектакъла "Хиляда и една нощ".

Отличието в областта "Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства" беше връчено на фондация "Човек с шапка" - Стефани Ханджийска, Коста Каракашян и Силвия Чернева за програма за развитие на танцовото кино "Фокус Кино Танц". Наградата за критика и журналистика в областта на културата получи проф. Боянка Арнаудова за книгата си "Златният век на българската опера".