Антон Хекимян е директор на отдел "Новини, актуални предавания и спорт" на bTV Media Group от края на 2020 г. Цялата си професионална кариера той изгражда в bTV, където започва като стажант в нюзрума още в първи курс от следването си. От 2004 година насам работи последователно като репортер, водещ на съботно-неделния сутрешен блок на телевизията, а от 2014 г. води предаването с най-голяма популярност и доверие сред зрителите в сутрешните часове - "Тази сутрин". През годините е водещ и на много специални издания на bTV Новините, извънредни и изборни студия.

За работата си като журналист Антон Хекимян е носител на редица признания, сред които наградата "Достоен българин" за активна доброволческа дейност след наводненията в Аспарухово (2015) и за професионализъм и всеотдайност при отразяването на COVID темата (2020). През 2016 и 2018 г. печели приза за висока езикова култура от Центъра за анализ на политическата и журналистическата реч, голямата награда за телевизионна журналистика "Свети Влас" (2019) и много други.

Интервюто с Антон е по повод конкурса за чиста журналистика на Dir.bg Web Report 2022, в който той за втора поредна година участва в журито.

- Поехте поста на директор "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV във времена на кризи - здравна, социална, икономическа и информационна. После дойде войната. Как се промени работата на професионалистите във Вашата телевизия в последните 2-3 години?
- Нюзрумът на bTV винаги е бил място за качествена журналистика, която спазва световните стандарти. Това преведено на разбираем език означава комбинация от професионализъм и страст към професията. Извън контекста на войната - в редакцията на bTV работят войници. Всеки знае мястото си, отговорността, която носи и резултатa, който трябва да бъде постигнат, понякога и с денонощен труд, за да може зрителите да бъдат информирани и да заслужим доверието им. Битката за това доверие е всяка минута ефирно време, особено във време, когато трябва да се воюва и за истината.

Журналистиката винаги е изправена пред предизвикателства, но и за нас като журналисти 2020 започна с нещо непознато, но сякаш COVID беше само подготовка. 2021 ни застигна с политическата криза и три големи изборни вълни. 2022 започна с най-страшното - войната. През цялото това време т.нар. инфодемия заливаше хората от всевъзможни канали - затова преборването на неистината се превърна в още по-значима кауза за журналистите на bTV.

- Как през годините успявате да устоите на неминуемия натиск в различните му форми - заради корпоративни, политически, лични интереси?
- Да устоиш на натиск се изисква сила, а тя не идва, докато стоиш на дивана. Силата идва заедно с независимостта и двете се извоюват в битките. Всеки ще се опита да те "сплаши" с нещо - слух или директна заплаха. Ако знаеш кой си като професионалист и следваш правилата - няма друга сила на света, която може да те сломи. Това обаче няма да може да се случи, ако нямаш подкрепата на собствениците на медията. Когато знаеш, че опитите за политическо и корпоративно влияние нямат място в новините - можеш да усетиш истинската сила на свободата като журналист.

- Какво за Вас като професионалист и човек означава понятието "истина"?

Искам да вярвам, че за света, в който живеем, думата истина не е просто понятие, което ще дефинираме изкусно, а е дума, чието значение усещаме с цялата му тежест. Защото истината е нещо, за което трябва да се бориш. А плодовете на тази битка се виждат в здраво и силно общество. И нека си кажем истината - ние сме общество, раздирано от противоречия, общество на лутащите се хора без ясна посока. Причината за това е, че вече десетилетия не искаме да застанем лице е в лице с истината. И днес все по-често не искаме да изричаме истината дори като хора - от страх или защото не виждаме смисъл. Рядко наричаме събитията около нас с истинските думи. Все повече хора искат да чуят само това, което на тях им харесва и го търсят от източници, които ще им дадат смляната по техен вкус информация. Тук е отговорната роля на медиите, които са се доказали през годините като достоверен източник на информация. И затова и днес bTV е трибуна на истината.

- Как Вие чрез работата си се опитвате да надмогнете проявленията на "постистината"?
- Казват, че истината е като водата - винаги намира път! Вярвам в това. Помня, когато "постистината" се превърна в дума на годината през 2016-та. Тогава, а може би и днес, много хора не вникват в значението ѝ, но всеки един от нас е усетил вкуса ѝ. Това за мен са излъганите надежди за нещо по-добро. Играта с емоциите на хората, която измества фактите обаче ражда същите плодове на разпадащо се общество. Никой не се интересува от фактите, когато някой му казва "истината". Да надмогнеш нещо вредно изисква постоянство. За нас като журналисти в bTV това означава проверка на факти, показване на факти и отново - проверка в същата последователност, всеки ден. Старанието в тази посока те изважда от общия знаменател на "лошите" медии. Защото и медиите дълго време бяха обект на целенасочена атака. Сриването на авторитети помага на "постистината". С началото на пандемията, с политическите трусове и катаклизма на войната обаче - хората усетиха необходимостта от това да потърсят отново гласа на разума. Днес сме свидетели на обратния процес - следването на фактите.

- Живеем във време на инфодемия. Хората са залети от послания. В тази среда, дезинформацията и фалшивите новини се разпространяват 6 пъти по-бързо от почтената журналистика. Кои според Вас са правилните инструменти за това медиите да помагат на хората да вземат информирани решения?
- Ако това е битка за истината, трябва да я водиш с най-добрите, за да преодолееш натрапваните ни понякога всекидневно лъжи. Екипът е другото нещо, което дава силата. Аз съм възпитаник на школата на bTV, а тя още от времето на Люба Ризова изгражда отборните играчи. Вярвам на хората, с които работим заедно за успеха в битката за истината. Искра Владимирова, главен редактор "Актуални предавания", е човекът, от когото съм научил много за изобличаването на лъжите, още като водещ на "Тази сутрин". Веселина Петракиева, главен редактор на bTV Новините, е човекът в екипа ни с безкомпромисен професионализъм и усет за новините. Всеки един от продуцентите и репортерите, хората, които се грижат и за визуалната част на нашия продукт осъзнават отговорността, която носи всяка дума и кадър, които достигат до зрителите. И тъй като въпросът беше за правилните инструменти, а не искам да сравнявам хората с инструменти - те са умовете, с които може да се пребори понякога целенасоченото промиване на мозъци.

- Дълго време Вие бяхте водещ на "Тази сутрин" по bTV, липсва ли Ви екрана?
- Ще излъжа, ако кажа, че не ми липсва. А нали досега си говорим за истината. Но не появяването на екрана заради самото показване. Общуването със зрителите е особена форма на доверие. Може да звучи нереалистично, но да се появяваш на екран, за мен специално, беше като да общуваш със семейството си. Това е момент на споделеност. Да излъжа зрителя за мен е равностойно на това да излъжа най-близките си хора. Не мога да си го позволя. Винаги давам пример с екрана, който увеличава като лупа, с която зрителят може да види истинските ти намерения, емоции и мисли с всяко помръдване на зеницата на окото ти. Радвам се на доверието, което изградихме помежду си със зрителите. Защото през годините съм научил едно - зрителят иска да види на екрана човек от плът и кръв. Човек, който може да сгреши, но ще остане себе си. Високомерието отблъсква и не одобрявам подобно поведение, защото то гони аудиторията. Понякога екранът превръща хората в зверове. Затова се старая да залагам на хора, които носят човешкото в себе си и са готови да го пазят. Затова вярвам, че Златимир Йочев в правилното решение за ерудиран и отговорен журналист, който печели аудиторията с ум и нормалност сутрин. Затова се радвам на всички други колеги, които са лица на новини, предавания или репортери - всеки застава с името си през зрителите и отговаря за думите си.

- Какво успяхте да постигнете на ръководната функция?
- Споменах за предизвикателства пред колегите ни през изминалите години. Преминахме през година на политически сътресения с над 150 часа извънреден ефир. Три пъти избори, специални студия, различна визия за всеки един проект. За да си представите мащаба - редакцията новини, актуални предавания и спорт прави близо 50 часа на седмична база. Това означава, че за колегите 2021 година е била с около месец по-дълга. Особено за колегите, които са свързани с отразяването на политическите теми - Мария Цънцарова, Цветанка Ризова, Жени Марчева и Светослав Иванов.

В първите дни на войната имаме над 14 часа извънреден ефир. Зад всички тези числа стои наистина денонощен труд от страна на репортери, продуценти, редакторите в сайта btvnovinite.bg, колегите от bTV Радио.

6 различни екипа отразяват събитията в Украйна още преди началото на военните действия и след това в най-горещите точки на войната - Киев, Одеса, Лвов - Стоян Георгиев, Десислава Ризова, Цветелина Балабанова, Християния Червенкова. Иван Георгиев беше водещ на централната емисия новини директно от Украйна цяла седмица. Репортерите Ивайло Везенков и Гергана Венкова бяха по граничните райони с разтърсващите истории на бежанците.

Целият извънреден труд обаче си струва, защото при извънредни събития bTV новините са предпочитан източник на информация и данните от пийпълметричните агенции го показват ясно. Извънредните новини и студиа в началото на конфликта в Украйна в края на февруари има почти 30% телевизионен дял*, а централната емисия на bTV новините през февруари-март има среден брой зрители почти милион** (*ГАРБ, 24-27.02. - аудитория 4+ дял 28.8% bTV срещу 20.2% Nova **ГАРБ, 14.02-23.03.2022, аудитория 4+ среден брой 957 070 bTV спрямо 650 530 Nova)

Важно за нас е да развиваме и дигиталните проекти, защото динамиката, в която живеем го изисква. И явно се справяме, защото данните на Гемиус показват прогресивно нарастване на потребителите на новинарския ни сайт с 11% през последните шест месеца, а page views (отварянията на конкретна страница) са се увеличили с 64%.

В тясно сътрудничество с нашия Главен изпълнителен директор Мартин Швехлак работим активно и продължаваме да инвестираме във висококачествено съдържание и да надграждаме дигиталното си присъствие, като развиваме политематично нашите платформи. Стремим се към съотношение 60:40 между ефирно и дигитално присъствие на темите, които вълнуват обществото. През април стартирахме два нови уебсайта. btvsport.bg предлага новини от българския и световния спорт, най-големите спортни събития, срещи със суперзвезди и видео подкасти, както и ексклузивно съдържание.

Бизнес сайтът businessnovinite.bg е допълнение и разширение на новинарския ни уебсайт, където предлагаме на едно място всичко, което бизнес аудиторията иска да знае с достъпно съдържание от света на макроикономиката, финансите, енергетиката, кредитирането, фондовите и стоковите борси, киберсигурността, недвижимите имоти, криптовалутите и високите технологии.

Спортният ни подкаст е уникален за България и предизвиква голям интерес, като предстоят и нови проекти под тази форма.

През 2022 година продължаваме да развиваме с нови проекти и телевизионно съдържание на bTV. В ефир от близо два месеца е най-новото предаване "Защо, господин министър", в което зрители ни очакват отговори на най-важните въпроси на седмицата от фигурата в управлението. Негов домакин е Мария Цънцарова, която се доказа не само като журналист, но и като водещ. Предаването е естествено продължение на въведената преди половин година нова форма в централната ни емисия новини. Продължението на новините с гост в студиото бързо се превърна в рейтингов сегмент за още новини в новините, като има и допълнителна добавена стойност към съдържанието на емисията за зрителите.

- Какво за Вас означава "чиста журналистика"?
- Следването на правилата и отразяването на засегнатите страни. Много често днес дори това не се спазва. Съвършенството е трудно постижимо, но да правиш "чиста журналистика" означава да не си излъгал и преиначил фактите. Да си показал проблема в дълбочина. Нашата работа не е да е приятно на някоя от засегнатите страни. Работата на журналисти е да се бръкне в раната, ако се налага, за да извади истината. Този, който трябва да е доволен, е зрителят или читателят.

Искам да благодаря за поканата на Dir.bg да бъда част от журито на конкурса Web Report. Вярвам, че е важно да бъдат показвани и отличавани качествените работи на журналистите и да се работи за популяризиране на стойностните проекти сред общата аудитория.

- Бихте ли дали примери за добре свършена работа от Вас или Ваши колеги?
- Работата на колегите в bTV Новините е високо оценена от зрителите. Тяхното доверие означава за нас добре свършена работа. За последната почти година и половина, в която съм на тази позиция съм имал десетки поводи за гордост. Има моменти, в които зрителят не вижда много детайли от нашата работа. Понякога излъчването на репортаж или включването на живо е въпрос на стотни от секундата. А за това кратко време трябва да има стиковка на всички ключови роли в системата - журналисти, оператори, колегите в апаратната. Изборните студиа и дебати през изминалата година показаха силата на публицистиката на bTV. Всяка една извънредна емисия е плод на бързи решения в комбинация с професионализъм.

Има случаи като катастрофата на автобуса на магистрата "Струма", в които си като вцепенен от огромната трагедия и очите ти се пълнят със сълзи, но трябва да си в кондиция и да продължиш. Помня, че тогава ме събудиха в 3:30 сутринта, събудихме останалите колеги и в 4:30 вече предавахме от мястото на инцидента с пълната информация за случилото се.

Пример за добре свършена работа от последните седмици са репортажите и преките включвания на Стоян Георгиев от Украйна. Той посети Буча, чухме смразяващите разказа на очевидците. В деня от годишнината на аварията в "Чернобил" той предаваше на живо оттам. Беше единственият български журналист с въпрос към Зеленски при посещението на Кирил Петков. Отрази и часове по-късно поразения блок в Киев, където пък интервюира и кмета на града Кличко. Стоян е доказателството за работа със сърце, която може да отвори врати.

- Кое съдържание бихте определили като "качествено" в условията на война?
- Проверената информация. В bTV работят едни от най-добрите международни редактори. Имахме ситуации, в които заедно с тях решавахме за всеки един клип, който се появяваше в социалните мрежи и свързан с началото на военните действия в Украйна - дали да бъде излъчен или не. Така е за всяка една информация, особено от чужбина. Не можем да си позволим да бъдем канал за пропаганда и точно тези тежки условия на война доказват професионализма и отговорността, с която вършим работата си.

- Какво Ви носи удовлетворение днес?
- Моето удовлетворение са младите ни колеги. Изградил съм се като журналист в bTV, учил съм се от най-добрите и сега предаваме на по-младите ни колеги принципите, който да спазват, за да докажат себе си като професионалисти. През последната година успяхме да привлечем много талантливи хора, а част от тях са били стажанти и в нашата стажантска програма. Смятам, че това е послание към всеки, който иска да се занимава с журналистика и към нашата публика. Тези млади колеги ще се учат от хората с изключителен опит в нюзрума и ще знаят какво е качествен журналистически продукт. Да си учител на хора, които сега се утвърждават в професията, е отговорено начинание. А е послание към зрителите, защото опровергава ширещото се мнение, че в България не остават умни и талантливи деца. Напротив - има ги и смятам, че те трябва да имат трибуна да воюват с неистината и да доказват, че успехът е възможен с труд и ум.

- В какво виждате надежда?
- Има хора в България, които не искат да се облагодетелстват и да откраднат от общото. Следвам много групи в социалните мрежи, където хора се събират, чистят замърсени места или помагат с продукти на възрастни хора по селата. Това е надежда.

Много често сме в удобното състояние на самосъжаление. Чакането на някого, който ще дойде и ще реши проблемите ни трябва да приключи. Ние като народ обичаме да "делегираме" отговорността за себе си и в очакването някой да вземе да си свърши работата и да оправи положението. Преливаме от безвремие в бездействие и обратно. Виждам надежда в хората, които знаят, че каквото има да се свърши - трябва да се свърши от тях, че те са отговорните. Ако успеем да възпитаме това отношение към държавата си като народ - ще успеем да превъртим празния оборот, в който продължаваме да се въртим.

Интервю на Даниел Ненчев

Финални часове за кандидатстване в Web Report 2022!

  • Конкурсът е отворен за участие до 13 май 2022 г. включително. 
     
  • Заявките и материалите се приемат само в електронен формат на имейл адрес webreport@webreport.bg
     
  • Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в специалната категория "Участници" в сайта на Dir.bg https://webreport.bg, където може да бъде намерена и пълната информация за конкурса, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.

  • Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report тук.

Петото издание на Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Генерални партньори: A1, Dundee Precious Metals и "Инвестбанк" АД, Arteks Engineering

Партньори: SSARM, Logitech, Bononia Estate, The Glenlivet, изворна и трапезна вода "Севтополис", 7arts.bg