Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви на извънредна пресконференция как ще извозваме чуждите туристите от зимните курорти у нас.

"Знаете, че има все още чужди туристи у нас в момента, а аз съм разпоредила да се преустановят всички изходящи и входящи пътувания. Става въпрос за курортите Банско, Боровец и Пампорово. В Боровец има 25 туристи, от които 21 англичани, а те утре заминават. Остават австриец и трима сърби, но и те са организирани и си отиват утре. В Пампорово има 16 румънци, 4 руснаци, 5 турци, 2 хървати, но те в рамките на утрешния ден също си отиват. В Банско има най-много - 111 туристи. 45 британци тръгнаха днес, а утре още 29 заминават. Руснаците в Банско са 66. От тях 55 са през туроператор, а другите са организирали самостоятелно пътуване. Оказва се, че не може всички да ги качат в самолет, защото част от тях са от руски град, който е под карантина. Имаме постоянна връзка с руския посланик, който гарантира, че ще се организира техния транспорт по най-бързия начин", обясни Ангелкова.

Министърът разкри още, че има и българи, които са заминали на организиран туризъм в чужбина.

"Безотговорно поведение е да тръгнат. Имаме и организирано пътуване, и индивидуално такова. Имаме 47 организира туристи към Куба, Мексико, Аржентина, Занзибар и Великденските острови. Единствената дестинация с трудно връщане е Аржентина, защото са ограничени полетите. До Буенос Айрес летят Турските авиолинии, има осигурени места, но е редно туроператорът или съответно почиващите да си платят допълнителните разходи, за да могат да се приберат. И след това, както се обяви и е нормално в обстоятелства на форсмажор, да се възстановяват средствата. Те ще им бъдат възстановени от съответната авиокомпания", каза Ангелкова и добави, че това е съобщено на туроператора "Воаяд Би Травъл", организирал почивката на 12 български граждани в Аржентина.