Всяка предизборна кампания пречи на управлението. Това заяви политологът Андрей Райчев пред bTV след скорошното изказване на Валери Симеонов във връзка с предстоящите местни избори и евентуалната раздяла на Обединени Патриоти от ГЕРБ.


Той обясни, че партията на бившия вицепремиер е изчерпана откъм стратегически въпроси, като са останали само тактически.

Според Райчев в рамките на 2 години те са преследвали свои стратегии, които са поддържали малката коалиция. Освен това лидерът на "Атака" Волен Сидеров от няколко месеца има отделни отношения с Борисов, различни от тези с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

По думите на политолога Красимир Каракачанов е постигнал голяма победа на европейските избори през май, тъй като е успял да вкара свои депутати без коалиция.

Райчев изтъкна, че именно този успех е разместил пластовете в отношенията на ВМРО с Обединени Патриоти.

"Изказванията на Симеонов са подготовка за местните избори. Всички чакат този вот и края на прокурорската кампания, защото след това ситуацията ще бъде нова и ще има ново поведение на всички партии", допълни още Райчев.

По думите му главната битка по време на изборите ще е за София, като в Пловдив също ще има ключов момент за ВМРО.

Въпреки че все още нямат обявени кандидатури, експертът смята, че действията и поведението на настоящият кмет на столицата Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, ще са важни за кампанията.

Според политолога Слави Трифонов и представената от него партия няма да има физическата възможност да се яви на местните избори в страната. Освен това Трифонов има по-сериозно влияние в останалата част на страната, отколкото в София.

След като за първи път ГЕРБ ще се яви на избори без Цветан Цветанов, експертът посочи, че партията ще набляга на представянето на нови кадри.